Chiar că: de ce unor oameni chiar le place foarte, foarte mult să poarte mască

27 ian. 2021
95 Afișari
Chiar că: de ce unor oameni chiar le place foarte, foarte mult să poarte mască

Unele persoane acceptă acoperirea feței cu masca de protecție, din motive care variază: de la convenabil și oportun la cel mai complex și psihologic. Dar este acesta un mecanism util?

Purtarea unei măști este, pentru majoritatea dintre noi, un sacrificiu enervant, dar care merită: este una dintre cele mai eficiente modalități de a încetini răspândirea COVID-19. Totuși, majoritatea dintre noi așteptăm cu nerăbdare ziua când putem renunța la măștile de protecție în public. Acoperirea feței ne aburește ochelarii și ne înfundă porii; îngreunează zâmbetul către străini și recunoașterea prietenilor, potrivit BBC.

Cu toate acestea, unii savurează în secret noile reguli de purtare a măștii, din motive care variază de la convenabil și oportun la cel mai complex și psihologic. Unii salută felul în care acoperirea feței reduce sau schimbă interacțiunile care altfel ar putea provoca anxietate socială. Dar este acesta un mecanism util pentru a face față – și ce se întâmplă atunci când pandemia se încheie?

Anonimatul reprezintă puterea

Unii oameni au descoperit că purtarea măștii oferă o ușurare binevenită față de presiunile de a respecta standarde stricte de îngrijire și aspect. Au renunțat la vechile rutine de machiaj și bărbierit și economisesc bani, timp și stres. Alții au descoperit că ascunderea gurii le oferă libertăți neașteptate. Unii ospătari de la restaurante și lucrătorii cu amănuntul spun că nu se mai simt obligați să zâmbească fals clienților, ridicând eventual povara muncii emoționale.

Purtarea unei măști „eliberează resurse cognitive cu adevărat valoroase”, explică Kathryn Stamoulis, psiholog educațional și consilier pentru sănătate mintală în New York. „În timpul unei pandemii, suntem supuși unui stres sever și indiferent dacă vă faceți griji cu privire la aspectul dvs. sau vă faceți griji că cineva vă hărțuiește sau vă fluieră, măștile pot oferi un răgaz de la acele lucruri care ne pot ocupa mintea atunci când suntem în public. Ai mai multă libertate să meditezi sau să te gândești la orice vrei. ”

Anxietate socială

Stamoulis explică faptul că măștile reduc riscul întâlnirilor spontane de care cei cu anxietate socială se pot teme. „Există adesea un flux de îngrijorare care duce la interacțiuni sociale și la o vorbire negativă despre sine, cum ar fi auto-critica despre aspectul cuiva, exprimarea feței neadecvate, spunerea„ corectă ”, nefiind suficient de plăcut etc.” Dar, adaugă ea, ieșirile publice cu măști pot provoca mai puțină anxietate, deoarece „identitatea cuiva poate fi ascunsă, expresiile faciale nu pot fi analizate cu ușurință, aspectele fizice ale anxietății sunt reduse (cum ar fi înroșirea sau bâlbâitul) și / sau presiunea de a se angaja în mici discuții este înlăturată ”.

„Anonimatul poartă puterea”, adaugă Ramani Durvasula, psiholog clinic și profesor de psihologie la California State University, Los Angeles. „Se poate simți ca și cum ai încerca un„ rol ”diferit și așteptările asociate cu acel rol, eliberându-ne poate de ceea ce se poate simți epuizant și nesincer în ceea ce privește zâmbetul (mai ales atunci când nu avem o zi bună).” Măștile pot fi mici – la urma urmei, ne lasă corpul, ochii și părul la vedere – dar acoperindu-ne gura ne ascund o parte din expresia noastră emoțională. „Frica unei persoane care este anxioasă din punct de vedere social de a arăta o emoție care ar putea fi judecată negativ poate fi parțial atenuată de mască – un zâmbet poate fi ratat și o persoană care este anxioasă din punct de vedere social se poate simți mai sigură”.

Lipsesc interacțiunile importante?

În timp ce măștile pot oferi o ameliorare temporară din situațiile sociale stresante, experții spun că probabil nu sunt un mecanism bun de rezolvare pe termen lung.

„Pentru introvertiți, se poate simți minunat că nu trebuie să vorbești cu oameni pe care nu îi cunoști atât de bine, dar pe termen lung, când ieși din zona ta de confort și te provoci … [s-ar putea să formezi] o relație cu adevărat satisfăcătoare sau pozitivă ”, spune Stamoulis. În mod similar, mulți dintre pacienții ei adolescenți preferă cursurile lor de Zoom, găsindu-i mai puțin stresanți decât socializarea cu colegii de clasă și relațiile cu profesorii în persoană – dar pe termen lung, avertizează ea, vor trebui să lucreze la anxietatea lor socială.

Chiar și pentru adulți, spune ea, „Există cu siguranță potențialul de a pierde interacțiunile sociale care pot fi hrănitoare. Știm că interacțiunile sociale – indiferent dacă este vorba de o conversație rapidă sau un zâmbet reciproc – pot elibera endorfine și pot reduce nivelurile de cortizol „. Chiar și conversațiile scurte cu străini în locuri publice – tipul de interacțiune care este aproape imposibilă acum – ne pot spori starea de spirit; un studiu a arătat că navetiștii de tren și autobuz desemnați să inițieze conversația cu călătorul de lângă ei se simțeau mai fericiți după aceea decât cei care stăteau în tăcere, chiar dacă erau introvertiți.

Totuși, Stamoulis nu este prea îngrijorată de consecințele pe termen lung ale purtării măștilor. „Nu aș crede că acest lucru ar fi neapărat bun ani și ani, în ceea ce privește dezvoltarea noastră și legăturile noastre emoționale, dar în acest timp de pierdere universală și de suferință și anxietate, poate fi, pentru unii oameni, o căptușeală de argint. ”

Cookies