Chelit și pârjolit, așa arată gazonul pus săptămâna trecută pe străduțele din Obor și Colentina 🤦‍♀️ „Am văzut terenuri de fotbal mai îngrijite chiar și la echipe din Liga a treia”

04 iul. 2024
3359 afișări
Chelit și pârjolit, așa arată gazonul pus săptămâna trecută pe străduțele din Obor și Colentina 🤦‍♀️
Chelit și pârjolit, așa arată gazonul pus săptămâna trecută pe străduțele din Obor și Colentina 🤦‍♀️ "Am văzut terenuri de fotbal mai îngrijite chiar și la echipe din Liga a treia" | Sursa foto: B365

Visul frumos al noilor spațiil verzi din Obor se ofilește de la o zi la alta. La fel ca gazonul pus săptămâna trecută în curțile blocurilor de pe străzile adiacente Șoselei Colentina.

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, și-a propus să transforme aceste zone în paradisuri verzi. Și cum altfel să reușească, decât plantând gazon fix când afară sunt 37 de grade Celsius? Unde mai pui că n-a văzut nimeni o picătură de ploaie de mai bine de două săptămâni?

gazon sector 2
Unele rulouri din mijlocul curții s-au ofilit în doar trei zile | Sursa: B365

Bineînțeles, n-a fost vorba de orice fel de gazon, ci de rulouri, care sunt mult mai scumpe decât gazonul clasic. Dar se presupune că ar fi de cea mai bună calitate, că doar nu ne jucăm cu mediocritatea.

Da’ cine v-a lucrat aicea, doamnă?

La nici o săptămână de când 10 băieți vânjoși au lucrat de zor să transforme curțile blocurilor în oaze de verdeață, gazonul s-a ofilit pe porțiuni mari. Pe alocuri, pământul s-a crăpat în stil artistic, iar priveliștea ar face invidios orice geolog. Rulourile de gazon nu au fost așezate cum trebuie, astfel că s-au format șanțuri de câțiva centimetri între ele.

spatii verzi colentina
Crăpăturile dintre rulourile de gazon proaspăt montate în zona Colentina-Obor | Sursa foto: B365

Potrivit specialiștilor din domeniu, perioada ideală de pus gazon este toamna, când solul încă este încălzit. Altă variantă este primăvara, imediat ce pământul poate fi lucrat. În ambele cazuri, riscul de caniculă sau îngheț este minim, iar umiditatea este propice pentru prinderea gazonului. Deși rulourile permit un interval de timp mai lung de montare, trebuie evitate perioadele cu temperaturi extreme. Iar cum în București am avut caniculă și 40 de grade Celsius resimțite la sol, așa-i că e o adevărată plăcere să locuiești într-un sector administrat cu atâta grijă și devotament?

rulouri gazon
Între rulourile de gazon au rămas șanțuri de câțiva centimetri | Sursa foto: B365

Pe măsură ce zilele trec, iar soarele arzător continuă să pârjolească totul în cale, speranța oamenilor de a avea zone verzi se ofilește odată cu gazonul. ,,Am văzut terenuri de fotbal mai îngrijite chiar și la echipe din Liga a treia”, spune un locuitor necăjit. ,,Măcar înainte mai era iarbă verde în zonă”. Iar întrebările se acumulează. Oamenii se întreabă acum cum de a fost posibil să se ignore complet prognoza meteo și principiile de bază ale agronomiei? Cine va răspunde pentru această risipă de resurse? Când vom avea spații verzi? Până la noi soluții, Oborul rămâne un exemplu viu al modului în care promisiunile necalculate se pot transforma repede în deziluzii publice.

De unde vine suflul nou din Obor

Unul dintre principalele obiective ale proiectului ,,Noul Obor”, cu care primarul se lăuda la începutul acestui an, era amenajarea de spații verzi. De asemenea, scoaterea gardurilor vechi și ruginite care împrejmuiesc curțile de bloc, precum și amenajarea trotuarelor.

Proiectul ,,Noul Obor” a fost realizat de Primăria Sectorului 2, în parteneriat cu Banca Mondială. Principalul obiectiv al proiectului este transformarea zonelor din împrejurimi în locuri de promenadă, cu verdeață și alei largi. Radu Mihaiu spera pe atunci ca zona să devină un obiectiv turistic și pentru străinii care vin să viziteze Bucureștiul. Multe spații verzi, zone cu umbră unde oamenii să se adăpostească în zilele toride, piste de biciclete și zone pietonale.

La sfârșitul lunii ianuarie, actualul primar al Sectorului 2 declara că vrea un Obor ca afară. Cum a văzut el că există în Portugalia, Spania sau Olanda.

Așa cum la Lisabona, la Amsterdam sau la Barcelona ne place să vizităm piața locală, să mâncam sau doar să simțim spiritul locului, așa și la Obor. Vrem să cream un spațiu care să devină un reper pentru București și unde turiștii, ca și bucureștenii, să petreacă timp de calitate, spunea pe atunci edilul.

Între timp, Radu Mihaiu a pierdut bătălia pentru un nou mandat la Primăria Sectorului 2, la alegerile din 9 iunie, în fața lui Rareș Hopincă, susținut de PNL și PSD.

Te-ar putea interesa și:

 

Cookies