Cheese me Up! Topit după sandwichurile cu multă brânză & pulled pork de la Cheese Up și cele mai bune croissante din București: Fika18

06 aug. 2021
935 afișări
Cheese me Up! Topit după sandwichurile cu multă brânză & pulled pork de la Cheese Up și cele mai bune croissante din București: Fika18

Salut! Bine ai venit la “Mănânc pentru tine”, pe b365.ro, probabil singura serie de articole cu păreri sincere, pe bune, despre mâncarea din meniurile diferitelor restaurante, food truckuri și crâșme din București. Astăzi, e mai mult un ghid pentru o după-amiază toridă de vară, dar aproape perfectă din punct de vedere culinar, condimentată cu sandwichuri pline de brânză și pulled pork și cu cele mai delicioase croissante pe care România le-a gustat vreodată. Fără exagerare.

Ce să faci în București când ți-e foame, afară sunt 37-38 de grade Celsius, asfaltul fierbe și toată lumea e la mare sau buluc-grămadă pe autostrada Soarelui? Cauți umbra și răcoarea copacilor, atâția câți au mai rămas, și un loc bun de băgat la ghiozdan.

Eu am ales să merg la Cheese Up, un food truck aflat în curtea frumoasei grădini din spatele Casei Universitarilor, mai precis pe strada pe Jean Louis Calderon nr. 67. Un loc retras, relaxat, super verde, plin de copaci, cu o scenă în aer liber unde au loc diverse piese de teatru și proiecții de film în aer liber de la UNTEATRU OPEN AIR. Hamacele agățate de copaci îi dau un aer plăcut de jemanfiș. Apoi, pentru desert, am trecut pe la FIKA18, pentru niscavai croissante delicioase cu tot felul de umpluturi. Dumnezeule, și ce creme, ce umpluturi!

Topit după Cheese Up

Mai nou, s-a umplut Bucureștiul de food truckuri care fac mâncare mediocră și cer o căciulă de bani pe sandwichuri cu te miri ce în ele, două lele-trei surcele între două felii de pâine. Ei bine, food truckul ăsta micuț rău, numit Cheese Up, se înscrie cu brio la capitolul: mărimea (rulotei) nu contează, important e să livrezi ce trebuie: mâncare cinstită, apetisantă, cu gust, fără efecte speciale deosebite. Și chiar nu e mare șmecherie să faci asta, atâta timp cât folosești ingrediente de calitate și pui puțin patos în ceea ce faci. Ce mare brânză!?

 

Am ales din meniul Cheese Up

  1. All Cheese Up – sandwich cu mozzarella, gouda, cheddar, cașcaval afumat, chimen, topite perfect între felii de pâine toast unse la exterior cu unt.
  2. Pork Cheese Up– sandwich cu pulled pork (carne de porc gătită 4 ore), mozzarella, cheddar și gouda, topite perfect între felii aurii de pâine toast unse cu unt.

Timp de preparare: undeva între 5 și 7 minute. Super rapid.

Judecata de Apoi

All Cheese Up – Sandwich cu mozzarella, gouda, cheddar, cașcaval afumat și chimen, topite perfect între felii de pâine toast unse la exterior cu unt.

Nu știu nici un local din București care să toarne atâta brânză într-un singur sandwich. Cu siguranță, dacă ești fan brânză, chestia asta e Nirvana, fără doar și poate. Absolut delicioasă combinația de brânzeturi, care pur și simplu se revarsă, de tre’ s-o prinzi cu gura și să o savurezi cu toată ființa. Dacă scopul tău e să mănânci un sandwich doldora de brânză, ca-n reclame, ăsta e! All Cheese Up! Dintre toate, cașcavalul afumat mi s-a părut cel mai pregnant. Chimenul e sesizabil din când în când și m-a dus instant cu gândul la minunatele sărățelele pe care le făcea maică-mea la fiecare Revelion nouăzecist. Pe scurt, multe brânze delicioase, calde, moi și aromate între două felii fine de toast unse cu unt. De la mine, 3 de DA.

Pork Cheese Up – Pulled pork (carne de porc gătită 4 ore), mozzarella, cheddar și gouda, topite perfect între felii aurii de pâine toast unse cu unt.

Ce descoperire! De departe preferatul meu dintre cele două sandwichuri încercate la Cheese Up. La cantitatea “nesimțită” de mozzarella, cheddar și gouda, se adaugă o mână bună de pulled pork, carne afumată de porc sub forma unor fâșii fine, fragede și aromate. Ceafă de porc ținută 4 ore la smoker. Paranteză. Să tot fie vreo 10 de ani de când fusăi la Maramu’, în sus pe Iza, unde badea Ion a scos pe masă o pulpă de porc fezandată a la maramu’, pusă la sare câteva săptămâni, apoi afumată și iar pusă la sare. O delicatesă de-ți fulgeră în cerul gurii. Cam pe acolo e gustul acestui pulled pork. Feliile aurii de pâine unse cu unt sunt căptușeala perfectă pentru  acest mix de brânzeturi și carne afumată de porc gătită lent. Simplu, curat și gustos foc.

Fiecare preparat vine la pachet cu un sos de roșii dulce și niscavai castraveciori murați, crocănței. Superb.

Total Cheese Up = 69 de lei. Un preț potrivit pentru niște food porn.

Aș mai mânca de la Cheese Up? O, da!

Conform Facebookului lor, preparatele Cheese Up sunt disponibile pe Tazz by Emag, Bolt Food și Glovo. Doamne, numai la Pork Cheese Up-ul ăsta mă gândesc.

Să intre desertul! Cele mai bune croissante din București. Fika18

Mă căzneam de ceva vreme să ajung la Fika18. Un brand de croissante pe care-l cunosc și admir de foarte mult timp, încă de pe vremea când croissantele create de ei puteau fi găsite doar pe la câteva specialty coffee shopuri bucureștene. Și, oricum, dacă prindeai era mare minune, căci dispăreau foarte repede de pe raft. Poate cel mai bun indiciu pe care-l poate avea un antreprenor la început de drum. Dacă faci lucrurile cum trebuie, e imposibil să nu răzbești, să nu fii apreciat, consumat și răsplătit. Im-po-si-bil!

În suedeză, cuvântul “fika” [fee-ka] înseamnă să savurezi o pauză de cafea și ceva dulce alături de prieteni, familie sau colegi. E o stare de spirit bazată pe relaxare, socializare și bucuria de a trăi în ACUM, nu ieri, nu azi, nu mâine. ACUM.

Croissante umplute cu dragoste @ Victoriei 118

Pe calea Victoriei 118, în miezul hipsterimii bucureștene, există acest mic, mic, mic coffee shop Fika18, un joint venture (din câte știu eu) cu lanțul de cafenele 5 to go. Vitrina țipă STAY BADASS și cumva are dreptate, căci la interior se ascund cele mai badass croissante din București. Fără exagerare. Ai de ales între croissante umplute cu cremă de: tiramisu / hazelnut / pistachio / raspberry / lime & basil / cheesecake / milkchocolate / almond & raspberry / mango & passion fruit / white & dark chocolate / butter.

Dar pentru că, așa cum spuneam mai sus, marfa dispare repede de pe raft, eu am cumpărat ce-am mai găsit, respectiv:

Croissante cu umplutură de:

Cheesecake

Mango & Fructul Pasiunii

Tiramisu

Milk Chocolate

Judecata de Apoi, faza pe croissante

Să trecem peste aluatul delicios și proaspăt de croissant, ușor ca o zi de vară, cu textură aerată și să purcedem la partea cu adevărat interesantă: umplutura, crema. Fie că îți iei cu mango și fructul pasiunii sau ciocolată cu lapte, croissantele sunt umplute cu cremă de la un capăt la altul, astfel încât, atunci când muști, să te bucuri mereu de umplutură. Fiecare sortiment de cremă e delicioasă, se simt ingredientele naturale, de calitate.

Dacă ar fi să fac un top al celor cumpărate, ar arăta cam așa:

  1. Mango & Fructul Pasiunii
  2. Milk Chocolate
  3. Cheesecake
  4. Tiramisu

S-o zic pe aia dreaptă: la începuturi, nu știu să fi existat variantele cu cremă de cheesecake sau tiramisu. Ele sunt, probabil, noutăți. Mango și fructul pasiunii, respectiv cel cu milk chocolate, scorează bine și merg de minune cu o cafea. Cele cu Cheesecake și Tiramisu nu m-au dat foarte tare pe spate, dar nici n-au rămas nemâncate. M-am bucurat de ele ca și când. Concluzia? Pentru un croissant minunat, cu Fika18 nu dai greș. Never.

Total Fika18: 52 de lei. Mult, puțin?

Aș mai mânca de la Fika18: Evident.

Atât pentru azi. A fost ultra gustos. Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.

Pentru alte idei de locuri cu mâncare, uite mai jos o listă:

Cookies