Charles al III-lea, proclamat Rege al Marii Britanii. Pentru prima dată în istorie, momentul a fost televizat | UPDATE

10 sept. 2022
611 Afișari
Charles al III-lea, proclamat Rege al Marii Britanii. Pentru prima dată în istorie, momentul a fost televizat | UPDATE
Charles al III-lea a fost proclamat Rege al Marii Britanii. Sursa foto: Captură/ BBC News Live

Prințul Charles a fost proclamat, oficial, Rege al Marii Britanii. Ceremonia istorică a avut loc, sâmbătă, la Palatul St. James, iar pentru prima dată, aceasta a fost televizată.

UPDATE, ora 14:05: Ceremonia de proclamare s-a încheiat. Duminică, la prânz, vor fi citite alte proclamații în Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor, potrivit BBC News.

UPDATE, ora 13:00: Regele principal de arme al Jartierei a citit proclamația de la balconul Curții Mănăstirii.

La fața locului a fost prezent detașamentul St. James’s Palace al Gărzii Regelui, alături de membri ai publicului. Proclamația a fost salutată prin intermediul salvelor de tun.

UPDATE, ora 12:30: Regele a depus jurământul pentru păstrarea siguranței Bisericii Scoției și a semnat două documente pentru a consemna aceasta, iar martori au fost Regina Consoartă şi Prinţul de Wales, ambii semnând proclamația. De asemenea, consilierii privați au semnat și ei.

Sursa foto: Captură/ BBC News Live

UPDATE, ora 12:23: Regele a intrat în a doua parte a Consiliului și face o declarație personală privind moartea Reginei Elisabeta a II-a.

Sursa foto: Captură/ BBC News Live

UPDATE, ora 12:00 (ora locală a României): Ceremonia a început și proclamația s-a încheiat cu „God save the King!”. Aceasta a fost prima parte, la care Regele Charles al III-lea nu a participat. Însă, din consiliul privat al coroanei fac parte regina consoartă Camila, Prințul de Wells, William, actualul premier și foștii șefi de guvern ai Marii Britanii.

Urmează ca David Vines White, Regele principal de arme al Jartierei, să-i citească Regelui Charles al III-lea prima proclamare publică, de la balconul cu vedere la Curtea mănăstirii din Palatul St James.

Charles al III-lea, proclamat Rege al Marii Britanii

Charles al III-lea va fi proclamat oficial Rege al Marii Britanii în cadrul Consiliului de Ascensiune, ce va avea loc la Palatul St. James din Londra, anunță BBC.

Proclamarea noului rege va fi citită de la un balcon aflat deasupra Friary Court din Palatul St. James, de către deținătorul titlului de Garter King of Arms.

„God save the King”, va spune monarhul. Pentru prima dată din anul 1952, imnul național va fi intonat cu acest vers „God Save the King”.

Pentru prima dată în istorie, întregul moment va fi televizat.

La ceremonie vor participa soția lui Charles, Camilla, care acum are titlul de „regină consort”, dar și William, fiul regelui, noul prinț de Wales.

Primul discurs al Regelui Charles al III-lea

Vineri, mulțimea s-a adunat la Palatul Buckingham, iar Charles s-a întâlnit cu oamenii și a fost întâmpinat cu urale și strigăte „God save the King!”.

Mai târziu, a ținut primul său discurs televizat după moartea celui mai longeviv monarh al Regatului Unit, Regina Elisabeta a II-a:

Vă vorbesc astăzi cu profunde sentimente de tristețe.

De-a lungul vieții sale, Majestatea Sa Regina – iubita mea mamă – a fost o sursă de inspirație și un exemplu pentru mine și pentru toată familia mea, iar noi îi datorăm cea mai sinceră datorie pe care o poate avea o familie față de mama sa.

Regina Elisabeta a avut o viață bine trăită; o promisiune cu destinul respectat, iar moartea ei este plânsă de mulți. Această promisiune de a servi pe viață o reînnoiesc astăzi.

A fost mai mult decât o promisiune: a fost un angajament personal profund care i-a definit întreaga viață. A făcut sacrificii pentru datorie.

Dedicarea și devotamentul ei în calitate de Suverană nu s-au clintit niciodată, în vremuri de schimbare și progres, în vremuri de bucurie și sărbătoare, dar și în vremuri de tristețe și pierdere.

În ultimii 70 de ani, am văzut cum societatea noastră a devenit una cu multe culturi și multe credințe.

Instituțiile statului s-au schimbat la rândul lor. Dar, prin toate schimbările și provocările, națiunea noastră și familia mai largă a Regatelor – de ale cărei talente, tradiții și realizări sunt atât de inexprimabil de mândru – au prosperat și au înflorit. Valorile noastre au rămas, și trebuie să rămână, constante.

În viața ei în serviciul public am văzut o iubire pentru tradiție, dar și o îmbrățișare a progresului.

Așa cum poate confirma orice membru al familiei a combinat aceste calități cu o căldură umană deosebită

Știu că moartea ei aduce multă durere pentru mulți oameni și împărtășesc această durere dincolo de orice măsură.

Rolul și responsabilitățile monarhiei rămân.

Așa cum regina a demonstrat atât de mult devotament, promit că pentru atât timp cât rămân rege voi respecta constituția și o voi considera inima țării.

Știu că soția mea Camilla se va ridica la înălțimea rolului ei.

Îți mulțumesc pentru iubirea ta și pentru iubirea țării, pe care ai condus-o atâția ani. Fie ca îngerii să-ți călăuzească calea.

Cookies