ARHIVA B365

CGMB oferă titlul de cetăţean de onoare al Capitalei filologului Eugen Simion

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 37 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi şapte abţineri.

„Se conferă titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti filologului Eugen Simion pentru contribuţia domniei sale la promovarea consecventă a creaţiilor fundamentale ale literaturii române”, este primul articol din proiectul iniţiat de primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Eugen Simion este critic, istoric literar, editor, eseist, profesor universitar şi membru titular al Academiei Române. El s-a născut în Prahova, în 1933 şi a fost coleg de liceu cu poetul Nichita Stănescu. A urmat cursurile Facultăţii dde Litere a Universităţii din Bucureşti, iar printre profesorii săi s-au numărat George Călinescu, Tudor Vianu şi Alexandru Rosetti.

Eugen Simion a fost redactor al „Gazetei literare”, lector universitar la Catedra de Istoria literaturii române, profesor universitar la Litere, iar din 2006 este director general al Institutului de Istorie şi Teorie Literară G. Călinescu.

A publicat numeroase materiale în revistele Tribuna, Gazeta literară, Contemporanul şi Viaţa românească, a lucrat la România literară, iar din 1991 a lucrat la Literatorul. Din 1996 a devenit membru al Academiei Române, iar în 1998 a fost ales preşedinte al Academiei.

„Numele lui Eugen Simion reprezintă una dintre constantele valorice ale literaturii române postbelice cu profilul unei conştiinţe echilibrate şi de neocolit în orice valorizare a literaturii române, iar acordarea acestei dinstincţii din partea Capitalei în onoarea personalităţii lui Eugen Simion la împlinirea vârstei de 85 de ani este necesară şi pe deplin justifică”, se mai arată în proiectul de hotărâre.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button