CGMB a decis înfiinţarea Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic

de:
21 sept. 2016
0 Afișari
CGMB a decis înfiinţarea Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic

În timpul dezbaterilor, reprezentanţii USB, PNL şi PMP s-au declarat de acord cu crearea unei entităţi pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, susţinând însă că, în paralel, ar trebui modificată legislaţia. Nemulţumiţi că nu au fost lăsaţi să îşi susţină punctul de vedere, consilierii celor trei formaţiuni au părăsit şedinţa CGMB.

Ciprian Ciucu (PNL) a declarat ulterior că majoritatea formată din PSD şi ALDE nu respectă dreptul la dialog pe care trebuie să-l aibă orice consilier ales.

Noi am vrut să discutăm pe marginea mai multor proiecte controversate pe care le-a propus majoritatea. Nu ne-au dat dreptul la dialog şi la cuvânt am decis să ieşim din sală protestând astfel faţă de poziţia nejustificată a majorităţii PSD-ALDE„, a spus el.

Nicuşor Dan (USB) a avertizat că atât timp cât nu va exista dreptul la dezbatere, consilierii USB se vor retrage de la lucrările CGMB.

Am primit un mandat de la cetăţeni ca să îi reprezentăm în Consiliul General şi să le exprimăm opiniile cu care ei ne-au mandatat. Nu am venmit aici în Consiliul General să fim un fundal pe care doamna primar şi consilierii PSD să-şi exprime idei electorale. Am venit să dezbatem. Cât timp nu vom avea acest drept,ne vom retrage de la şedinţă„, a precizat Nicuşor Dan.

Robert Turcescu (PMP) a susţinut că proiectele de hotărâre propuse CGMB sunt „exclusiv populiste”, iar agenda Primăriei este „bizară”, „paralelă cu nevoile bucureştenilor”.

„Discutăm despre aprobarea înfiinţării şi aprobarea aprobării înfiinţării, în niciun caz despre lucruri concrete. (..) Am fost puşi cu toţii, ca la şcoală, să stăm cuminţi în băncuţele noastre. Nu cumva să o deranjăm pe doamna primar, nu cumva să avem opinii contrare faţă de cele rostite de la microfonul doamnei Firea. Nu putem tolera acest lucru. Suntem solidari astăzi grupurile PMP, USB, PNL în această decizie„, a afirmat Turcescu.

Cun toate acestea, un comunicat al Primăriei anunţă că proiectul referitor la Administraţia pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a fost votat de 29 de consilieri generali (24 de la PSD, 4 de la ALDE si 1 consilier PMP), iar „impotriva” au votat 6 consilieri PNL.

Avem o situaţie foarte gravă în Capitală. În peste 20 de ani s-au consolidat doar 70 de clădiri. În acest moment, principala problemă este aceea a lipsei acordurilor din partea unor proprietari pentru a părăsi locuinţele şi acolo unde experţii spun că nu se poate realiza consolidarea cu persoane în imobil pentru că aceste consolidări pot fi periculoase pentru viaţa oamenilor. Sunt circa 180 de imobile cu risc seismic, pericol public, trebuie intervenit imediat. Situaţia pe care am găsit-o la Primărie încă din prima zi de mandat este aceea că au fost anumiţi responsabili care s-au ocupat de această problemă a evaluării ssi consolidării clădirilor cu risc seismic, doar că aceste persoane aveau şi alte activităţi, responsabilităţi. Nu exista un departament sau o direcţie dedicate exclusiv acestei activităţi atât de importante în acest moment. Una dintre obligaţiile principale ale celor ce vor lucra în această Administraţie va fi să se asigure că toate termenele şi obligaţiile asumate vor fi respectate, astfel încât cei care locuiesc în aceste imobile să ştie exact, în orice moment, cât durează lucrările de consolidare sau ce costuri implică acestea„, a declarat Primarul General, Gabriela Firea, conform comunicatului.

Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic ar urma să fie finanţată din bugetul Capitalei şi din venituri proprii, putând însă primi şi bani din fonduri de la bugetul de stat.

Potrivit ultimelor date privind imobilele extertizate tehnic din punct de vedere seismic, actualizate de Primăria Capitalei în 9 septembrie, în Bucureşti sunt foarte multe imobile care necesită lucrări ample de consolidare, 173 fiind cu risc seismic extrem de ridicat, încadrate în clasa I, alte 183 fiind catalogate drept „pericol public”.

Cookies