CGMB a aprobat azi, 2 august 2021, ca Spitalul Colțea, construit încă din anul 1888, căruia i s-a adăugat o aripă nouă după patru ani de construcții, până în 2008, să demareze în curând investițiile pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu care nu a existat până în prezent cu toate că legislația în vigoare prevede acest lucru. Surprinzător este faptul că marile probleme sunt la partea nouă de clădire.
Ședință importantă în CGMB, iar Spitalul Colțea, cel mai vechi din Capitală, a ajuns și el cu un proiect important pe listă. Cu toate că pare absurd, de abia în august 2021, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, în şedinţa de luni, indicatorii tehnico-economici privind obținerea autorizaţiei de securitate la incendiu pentru Spitalul Clinic „Colţea”, construit în anul 1888. Totuși, așa merg lucurile la noi. Practic, este vorba de o investiţie de vreo 6,7 milioane de lei cu TVA, pentru a pune la punct toate necesare astfel încât această unitate spitalicească să intre în rândul lumii în cazul unui incendiu.
Conform proiectului aflat pe ordinea de zi din CGMB, ansamblul de clădiri ce formează Spitalul Clinic „Colţea”, monument istoric şi de arhitectură, format din corpurile A, Al, Bl, B2, B3, B4, B5, Cl, C2, primește bani pentru a face investițiile necesare în vederea primirii autorizației privind securitatea la incendiu de la ISU. Acestea datează începând cu anul 1888, fiind practic vorba de cea mai veche instituție medicală din București. De asemenea, la acestea se mai adaugă corpul nou al spitalului (N) care a fost construit în perioada cuprinsă între 2004 și 2008.
În prezent, spitalul nu corespund în privința dotărilor pentru a primi autorizația necesară. Astfel, în CGMB s-a votat un proiect de investiții pentru conformarea la incendiu a Spitalului Clinic „Colţea”. Se pare că problemele majore sunt de fapt pentru corpul N, adică cel construit mai recent, unde au fost propuse o serie de măsuri, printre care montarea pe unele coridoare de pereţi gips-carton EI90, adică material rezistent la foc și incendii, schimbarea casele de scară ce vor avea uşi pline cu autoînchidere, lărgirea rampelor scărilor pentru a avea gabarit necesar pentru evacuarea persoanelor (cu targa) care nu se pot deplasa singure și nu în ultimul rând demolarea pereţilor nestructurali din cărămidă și construirea de pereţi noi în locul celor demolaţi din gips-carton poziţionaţi conform planurilor. Nu în ultimul rând se vor monta uşi noi EI90-C rezistente la incendiu.
În luna mai a fost o alertă la Spitalul Colțea din București, după ce o pană de curent de două ore a dus la funcționarea Blocului operator și a ATI cu generatoare de curent. Într-un final, situația a fost remediată, dar spitalul a stat 4 ore fără curent și două fără apă.
„Era un pacient pe masa de operație, o laringectomie totală și este de înțeles că medicul s-a speriat, dar zonele vitale au fost asigurate în toată această perioadă, oferind energie pentru toate aceste zone. (…)Au sunat mai mulți oameni la ENEL, am primit informația cum că există anumite probleme și că vor fi remediate în jurul orei 19.00. Acesta a fost răspunsul pe care l-am primit”, spunea managerul de atunci al Spitalului Colțea, la Antena 3, schimbat între timp de Nicușor Dan.
S-ar putea să te intereseze și Directorul Spitalului Colțea, Mircea Lupușoru, a fost demis de Nicușor Dan. Cine preia interimatul