CGMB a adoptat bugetul Capitalei pentru 2019. Venituri estimate de 1,4 miliarde de euro

de:
24 apr. 2019
0 Afișari
CGMB a adoptat bugetul Capitalei pentru 2019. Venituri estimate de 1,4 miliarde de euro

 

Bugetul prevede peste 370 de milioane de euro pentru infrastructură, modernizarea transportului în comun şi reabilitarea arterelor, 85 de milioane de euro pentru domeniul sănătăţii, 38 de milioane de euro pentru consolidări, 128 de milioane de euro pentru asistenţă socială.

Primarul general, Gabriela Firea, a arătat că Primăria Capitalei continuă anul acesta modernizarea flotei STB şi, pe lângă cele 400 de autobuze noi contractate anul trecut, vor mai fi achiziţionate încă 430 de noi mijloace de transport, într-o primă etapă, 100 de tramvaie, 100 de troleibuze, 130 de autobuze hibrid şi 100 de autobuze electrice.

Bugetul prevede fonduri pentru continuarea marilor lucrări de infrastructură (penetraţie Splaiul Independenţei – Ciurel – Autostrada Bucureşti – Piteşti – Nodul Virtuţii, supralărgire Fabrica de Glucoză, străpungere Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu, modernizare Piaţa Eroii Revoluţiei şi pasaj pietonal, reabilitare sistem rutier şi linii de tramvai – Bd. Aerogării – finalizarea buclei de întoarcere pentru linia de tramvai 5) şi vor fi demarate lucrările pentru finalizarea nodului intermodal de la Cora Pantelimon.

Printre lucrările noi ce vor demara anul acesta sunt Penetraţia Prelungirea Ghencea-Domneşti şi Supralărgirea Bd. Ghencea, Străpungere Bd. Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu – intersecţia Vitan Bârzeşti Etapa a II-a, Pasaj Dna Ghica, Nod Avionului – Închidere Inel Median.

Sume importante (peste 22 de milioane de euro) au fost alocate şi pentru lucrările de reabilitare şi modernizare a arterelor din Capitală, a podurilor şi pasajelor, dar şi pentru modernizarea sistemului de semaforizare şi siguranţa traficului, precizează PMB.

În ceea ce priveşte programul de consolidare a clădirilor cu risc seismic, sunt alocaţi 38 de milioane de euro, program care include în prezent 195 de clădiri din cele 349 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic. Sume importante sunt necesare şi pentru continuarea achiziţiei de pe piaţa liberă a cel puţin 100 de apartamente de necesitate, având în vedere că cele existente sunt deja ocupate.

Potrivit PMB, în acest an, domeniul sănătăţii va beneficia de peste 85 de milioane de euro, destinaţi atât investiţiilor în continuare, cât şi proiectelor noi pentru toate cele 19 spitale aflate în administrarea Primăriei Capitalei.

„Fonduri consistente au fost alocate pentru continuarea proiectelor de modernizare şi dotare a cabinetelor din reţeaua de medicină şcolară, precum şi pentru continuarea proiectelor şi programelor derulate de Administraţia Spitalelor. De asemenea, Primăria Capitalei va demara procedurile pentru realizarea studiului de fezabilitate a Spitalului Metropolitan cu funcţii complementare, Centru de Excelenţă, Campus Universitar”, prevede sursa citată.

Potrivit acesteia, în ceea ce priveşte asistenţa socială, bugetul PMB prevede un buget total de aproximativ 128 milioane euro, din care vor fi acordate cele şase stimulente financiare (cel pentru integrarea socială a persoanelor adulte cu handicap, pentru copiii încadraţi în grad de handicap, cel pentru nou-născuţi, un ajutor social comunitar pentru familia monoparentală, programul voucher ‘Materna’ şi pentru prevenirea abandonului şcolar), dar vor fi demarate şi două proiecte noi: „Banca de Alimente”, un complex format dintr-o bancă de alimente, o cantină socială cu 200 de locuri, un centru de tranzit pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului, un centru de urgenţă pentru mame şi copii; Centrul de Îngrijire şi Educaţie Timpurie pentru copii 0 – 3 ani.

PMB menţionează că 60 de milioane euro sunt alocaţi pentru investiţii. Direcţia Generală Investiţii are în derulare o serie de proiecte importante demarate în anii anteriori, precum şi proiecte la care au fost finalizate proiectele tehnice, urmând ca în cursul anului 2019 să fie atribuite şi demarate contractele de execuţie.

Printre proiectele aflate în derulare sunt menţionate: modernizarea Patinoarului Flamaropol, modernizarea şi reabilitarea imobilului de pe Regina Elisabeta nr. 29-31, restaurarea şi punerea în valoare a Palatului Voievodal Curtea Veche, achiziţia a 177 apartamente pentru cadre medicale.

De asemenea, sunt în execuţie şase săli de sport (în sectorul 3), iar pentru alte cinci săli de sport (din sectorul 6) proiectele tehnice sunt în faza de finalizare.

Printre proiectele noi sunt menţionate 17 policlinici, 4 grădiniţe, 5 after-school-uri, precum şi realizarea studiului de fezabilitate şi PUZ în vederea demarării proiectării şi execuţiei lucrărilor la viitoarea Sală Multifuncţională din incinta complexului Sportiv ‘Lia Manoliu’.

Totodată, vor fi reabilitate şi modernizate Centrul Cultural Lumina, Teatrul Mic, Teatrul foarte Mic şi Teatrul Bulandra.

Anterior votului, consilierul general USR Alexandru Gâdiuţă a spus că bugetul nu reprezintă cu adevărat priorităţile oraşului.

„La fel ca anul trecut, au fost alocaţi foarte mulţi bani pentru spectacole, statui, cheltuielile de funcţionare ale administraţiei, dar mai puţini bani pentru investiţii”, a susţinut Gâdiuţă.

Primarul general, Gabriela Firea, a spus că în cadrul unor domenii, bugetul e mult mai generos decât în anii trecuţi.

„În cazul infrastructurii, modernizării transportului şi reabilitării de artere avem propunere de buget 370 de milioane de euro (…). În ceea ce priveşte sănătatea, am propus un buget de 85 de milioane de euro (…) M-am săturat, de 3 ani aud acelaşi lucru – daţi bani la spectacole şi la vouchere (…). Procentul pentru cultură e infim comparativ cu infrastructura, cu investiţiile, cu sănătatea, cu mediul, cu transportul şi este caracteristic oricărui oraş, european sau nu. Adică la noi să se închidă cele 14 teatre, să se închidă muzeele?”, a adăugat Firea.

Cookies