În vreme ce noi suntem la serviciu și muncim de ne sar capacele, ne spălăm cu apă rece sau navigăm prin traficul din București cu disperare de marinari pe care i-a prins furtuna-ntr-o bărcuță, maturitatea și priceperea politică vânturate sub formă de vorbe au pocnit fix ca pocnitorile de Revelion. Da, fix alea care n-au decât un singur rost pe lume: să sperie și/sau să enerveze. (artificiile sunt altceva)
Deci, la București, deși ziua e însorită și cu aer primăvăratec, situația e gri, cu miros urât: coaliția de guvernare a sucombat înainte să apuce să existe, de fapt.
Cronologic, USR și-a tot dat ochii peste cap, dinspre PNL s-a tras cu niște scoabe-n PSD, iar azi PSD s-a enervat și-a zis stop joc, cu coaliția asta nu se poate, noi ieșim din schemă, vă susținem de pe margine. Stați că nu s-a terminat: UDMR nu va intra la guvernare dacă PSD se retrage, dar Bolojan zice PNL îşi asumă guvernarea.
Poate că, în acest moment al discuției, ar fi util să ne amintim cine câte procente are în Parlament, după alegerile parlamentare, adică alegerile acelea care nu s-au anulat la CCR, ci s-au validat.
Așadar, în noul Parlament, din care urma să se nască o salvatoare „coaliție pro-occidentală, pro-europeană”, alcătuită pe hârtie din PSD; PNL, USR și UDMR, procentele arată așa:
PSD – 22,3%
AUR – 18,3%
PNL – 14,28%
USR – 12,26%
SOS – 7,76%
POT – 6,39%
UDMR – 6,38%
Situația a escaladat rapid în politica de la noi din localitate undeva în jurul prânzului, când președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că partidul pe care îl conduce „se retrage de la masa discuțiilor” cu PNL, UDMR și USR. Discuții menite să ducă la formarea noului Guvern, cel post-alegeri parlamentare.
Dar, Ciolacu a zis că PSD va vota în Parlament un guvern de dreapta și va rămâne în opoziție:
Ca să fie clar! Atât eu, cât și partidul pe care îl conduc, am înțeles perfect votul românilor! A fost un vot la blam la adresa unei clase politice mai preocupată de certuri sterile și răzbunări decât de viața românilor! Tocmai de aceea am considerat că suntem obligați să lăsăm la o parte ce a fost, să trecem peste nerespectarea cuvântului dat de partenerii noștri de Coaliție și să încercăm să mergem mai departe, împreună, pentru a da cât mai repede un guvern stabil și funcțional acestei țări! (…) Din păcate, nu poți construi nimic durabil cu parteneri care sunt incapabili să depășească propriile orgolii și clișee ideologice și care se comportă la fel ca în campania electorală care ne-a adus aici. Nu poți să stabilești ceva concret cu oameni care una vorbesc în interior și alta vorbesc în fața presei. Nu poți face nimic cu așa-ziși parteneri cărora le e ”silă” să stea la masă cu tine și care au impresia că așa se ”murdăresc”.
Pac, șoc! Mai trec niște zeci de minute, se aude că nici UDMR nu mai vrea la guvernare, dacă PSD nu vrea.
Și, dacă n-ați fost suficient de uimiți până în acest moment al rezumatului vieții politice de azi de la București, aflați că n-a trecut mult și A VORBIT KLAUS IOHANNIS. Klaus Iohannis a vorbit pentru a doua oare în nici 24 de ore!
A zis că nu e bine, că fix asta ne mai trebuia, că toată lumea să se întoarcă la discuții.
Iată, in integrum, declarația dlui Iohannis. mai întâi text, apoi și cu video de le Președinție:
România este într-o situație foarte complicată, avem un război la graniță, avem atacuri hibride care au dus la anularea alegerilor prezidențiale, situația nemaiîntâlnită, avem o situație complicată în UE unde statele care sunt motoarele UE au probleme interne și ultimul lucru de care are nevoie România este o criză extinsă guvernamentală și parlamentară. Așa ceva trebuie evitat cu orice preț.
De aceea, având în vedere ultimele declarațiile făcute, mă adresez tuturor liderilor politici: nu este momentul unor certuri mărunte. Este momentul ca fiecare lider să se vadă ca un om de stat, să se așeze la masa discuțiilor, la masa negocierilor, pentru a avea un guvern cât se poate de repede. Un guvern care se apucă să facă bugetul pentru anul viitor și să se apuce să organizeze alegerile prezidențiale
Guvernul în funcțiune este un guvern interimar. După ce alegerile parlamentare sunt validate, guvernul devine interimar. Actualul guvern nu poate să dea ordonanțe de urgență și să vină cu un buget care să fie votat în parlament. Lucrurile importante trebuie făcute de noul guvern. Cu atât mai important este să lăsăm deoparte toate certurile mici, toate disensiunile, să ne concetrăm pe ce este imporant: România este importantă.
Am rugămintea să trecem cu celeritate peste orice divergențe și să ne apucăm să construim.
Eu voi convoca consultări în zilele următoare, foarte repede, pentru a vedea cum progresăm în acest demers. Nu doresc eu să impun partidelor un lider sau alt lider, nu doresc să le dau lecții cum să formeze majorități.
Cel mai mare pericol pentru România este o criză care nu permite formarea unui guvern.
Eu sper că nu ajungem la alegeri anticipate. Mă gândesc că în final înțelepciunea va preleva. Într-o perioadă de criză un guvern minoritar nu este o soluție.
Cu certitudine voi avea consultări înainte de Crăciun.
PS Situația este serioasă, dl. Iohannis a scris și pe Facebook😮!