Ceva mai nerușinat n-am văzut, ceva pentru vacanță. „Patrick”: oră jumate cu nudiști sau goliciune cu zero pornografie

09 iul. 2021
859 Afișari
Ceva mai nerușinat n-am văzut, ceva pentru vacanță.
Gata, a venit frigul și “Cinema sub clar de luna” devine “Cinema sub clar de sobă”. Ce filme foarte tari și premiate puteți vedea în week-end

Rar am văzut un film atât de lipsit de orice fel de senzualitate, deloc sexy, fără nicio urmă de erotism, dorință, poezie. Numai drama e de capul lui. Dramă și comedie involuntară plus umor neerelandez. Poate și pentru că, timp de o ora și jumătate, cât durează, toți actorii umblă PREA TOTAL dezbrăcați, dar au ceas la mână. Că nudul dacă nu-i fudul, parcă nu e nud destul. Acesta este paradoxul filmului: prezintă nudismul atât de frontal, încât aproape că se transformă într-o insultă estetică cu pretenții de dramă și comedie. De ce? Ce are ”Patrick” bun și ce are puțin cam dubios, mai jos. E pe HBO GO, accesibil pentru toată lumea, la liber, de vacanță, de văzut în timp ce supravegheați copiii cum se joacă cu puțulica în nisip.

Imaginați-vă că sunteți la teatru și vedeți o tragedie greacă, ceva “Antigona”, ceva grav oricum, sau “Regele Lear”. Până aici e ușor. Dar vă puteți imagina că toți actorii, dar absolut toți, gesticulează, declamă, dau replica, se înfurie sau se bucură în timp ce sunt total goi? Fie că sunt tineri, fie că sunt bătrâni? Urâti sau frumoși? Mai bine sau mai prost păstrați?

„Patrick”, foto credit Savage Film.

Patrick”, filmul în care nudurile bărbătești își cară pumni cu umor negru

În “Patrick”, însă, fiecare actor își vede de rolul său de parcă ar fi îmbrăcat din cap până-n picioare si cu pălăria pe vârful capului. Joacă serios, suferă când e de suferit, se enervează, țipă, ia mic dejunul în pădure, pe răcoare, doar cu un jerseu aruncat neglijent pe umeri, in rest fiind așa cum a venit pe lume. Despuiat. Ba chiar, la un moment dat, două nuduri de sex masculin se bat cu sete și pumni, vedeți voi care-i faza. Mă uitam si mă gândeam: ce fac seara în pădure când vin țânțarii? Ce naiba fac? Cum se apară dacă ei umblă cu pielea la vedere? Dar când e frig? Acțiunea nu se întâmplă la mare, în vreo țară toridă, ci în batrânele păduri europene, acolo unde noaptea vine Ursul să sperie nudul. 

„Patrick”, foto credit Savage Film.

Patrick”, despre un trib modern care n-a avut bunăvoința să-și pună nici măcar o frunză peste brebenel

Patrick” (2019, regia Tim Mielants, vorbit în limba neerlandeză), protagonistul Patrick are ceva din “Forrest Gump”, nu e un tip arătos și nici premiant nu pare. E un pămpălău care ține mereu ochii plecați, capul în pământ și se ocupă de administrarea unui camping din Ardenne, un fel de Căciulata pentru nudiști. Spun “Căciulata” ca să nu vă imaginați că o să-l vedeți pe David al lui Michelangelo ieșind din valurile Altlanticului. Nu. Nu o să vedeți trupuri atinse de perfecțiune, nici bărbați frumoși, nici femei cu sex appeal, nici adolescenți puri îndrăgostiți. O să vedeți un trib care n-a găsit în toată pădurea aia mare măcar o frunză, o liana stufoasă să și-o pună peste brebenel.

„Patrick”, foto credit Savage Film.

Nuditatea purtată că o uniformă, hainele chiar ne fac oameni

O să vedeți numai trupuri de tractoriști săriți de 50 de ani, cu zdrăngănelele ofilite, puțulici stafidite, șolduri de mecanici auto, ginecomastia administratorilor de bloc, fundulețe aplatizate ca fundul de bambus de la Ikea. O să-l vedeți pe tatăl lui Patrick cu un furtun de oxigen la nas, bolnav, dar gol. Nu mai insist, vreau să descoperiți și singuri de ce acum 300.000 de ani, pe strămoșii nostri i-a dus capul să-și acopere cu o frunză podoaba și să arunce pe spate o blană. De ce hainele chiar ne fac oameni, mai ales după ce nu mai avem ce să arătam, doar o carcasă expirată.

„Patrick”, foto credit Savage Film.

Anchetă în pădure: cine i-a furat lui Patrick ciocanul?

Care este intriga? De ce a fost filmul numit “dramă” și “comedie neagră”? Ce Shakespeare joacă ăștia în pădure, lângă un râu, printre grătare, rulote și corturi? Lui Patrick îi dispare ciocanul cu care mai meșterea el în camping și asta este toată intriga. Nu orice fel de ciocan, ci unul model Teigler 35 D, care nu se mai fabrică de șase ani. Profund.

Patrick vorbește despre ciocanul pierdut de parcă ar fi om. Suferă. Plânge. Se bate pentru el. Într-o mare de nuduri pe care nici măcar la plajă nu le vedem, stau mai mult pe lângă corturi, probabil fac economie, asta e când n-ai bani de haine. Repară mașina, se ocupă de bușteni, fac treburi prin casă, fac tot ce fac oamenii la grătar pe Transfăgărașan.

„Patrick”, foto credit Savage Film.
Jos textila!

Dacă ați fost măcar vreodată pe o plajă de nudiști, o înțelegeți filmul pe deplin. Mai ales că nudismul sau naturismul este o mișcare culturală la modă în toată lumea, în special în Germania și Austria, nu știu de ce acolo trăiesc mai mulți impudici, o fi de la faptul că au pierdut războiul, ha, ha, Jesus știe. La noi există câteva plaje pentru nudiști la Mamaia, Eforie Nord, Sud, 2 Mai, Vama Veche și Costinești, în dreptul epavei. Jos textila prieteni, e vară, pe curând!

nudisti, epava, costinesti
Plaja de Nudisti de la Costinesti, foto credir FLORENIO.
Cookies