Cetățenii vor putea să facă teste rapide antigen COVID la medicii de familie. Tot ce trebuie să știți

28 dec. 2021
316 Afișari
Cetățenii vor putea să facă teste rapide antigen COVID la medicii de familie. Tot ce trebuie să știți
Cetățenii vor putea să facă teste rapide antigen COVID la medicii de familie. Tot ce trebuie să știți. Sursa foto: Pixabay

Medicii de familie vor putea să facă teste rapide antigen în vederea depistării cazurilor de COVID-19, potrivit unei ordonanțe de urgență ce a fost adoptată marți de Guvern. În acest sens, medicii de familie care vor efectua testările vor primi din partea autorităților 50 de lei pentru fiecare persoană testată.

Guvernul a adoptat în cursul zilei de marți o ordonanță de urgență prin intermediul căreia medicii de familie care se află sub contract cu casele de asigurări de sănătate vor putea să testeze cu teste rapide antigen cetățenii pentru depistarea infecțiilor cu virusul SARS CoV-2. Aceștia vor folosi kit-uri de testare pe baza probei nazo-faringiene, potrivit Digi24.

Medicii de familie vor primi 50 de lei pentru fiecare persoană testată

În acest sens, medicii de familie vor primi de la Guvern suma de 50 de lei pentru fiecare persoană testată. Acestă sumă ar urma să acopere costul testului antigen în sine, manopera precum și echipamentele și materialele de protecție utilizate de personalul medical în vederea testării.

Personalul medical inclus în acest program va achiziționa teste rapide antigen de pe lista aprobată de Comisia Europeană, listă disponibilă pe site-ul Ministerului Sănătății.

De asemenea, medicii de familie vor avea obligația de a raporta rezultatele testelor rapide în aplicația Corona Forms, nu mai târziu de ora 24:00 a zilei testării.

Testare rapidă anti-COVID la medicii de familie. Cine poate beneficia

De testarea gratuită la medicul de familie pot beneficia persoanele suspecte de infectarea cu virusul SARS CoV-2, potrivit Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), care a fost elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică, și care este disponibilă pe site-ul https://insp.gov.ro/.

Testarea va avea loc în cadrul programului de lucru al cabinetelor medicilor de familie și vizează atât persoanele înscrise pe lista proprie a medicului, eligibile la testare, dar și persoanele eligibile la testare care nu aparțin de un medic de familie sau se află pe lista altui medic de familie.

Nu în ultimul rând, testarea se va face în baza unui contract distinct, de natură civilă, încheiat cu casa de asigurări de sănătate de către reprezentantul legal al unităţii sanitare sau al furnizorului de servicii medicale în asistenţa medicală primară, în baza condițiilor prevăzute prin ordinul ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Finanțarea pentru aceste teste rapide antigen se va face din bugetul de stat, prin transfer către Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate.

Cookies