Cetățenii sunt sfătuiți să nu dea foc la deșeuri, miriști sau plante uscate. Garda de mediu spune în ce condiții pot da oamenii foc la vegetație

25 apr. 2021
96 Afișari
Cetățenii sunt sfătuiți să nu dea foc la deșeuri, miriști sau plante uscate. Garda de mediu spune în ce condiții pot da oamenii foc la vegetație

Cei de la Garda Națională de Mediu au postat pe pagina de Facebook a instituției o serie de recomandări privind incendierea deșeurilor, vegetației uscate, și a deșeurilor, în contextul creșterii numărului de incendii scăpate de sub control din ultimul timp. În postare sunt precizate actele necesare pentru a da foc vegetației uscate, precum și sancțiunile pe care le riscă cei care nu țin cont de lege.

Garda de Mediu recomandă un plus de prudență din partea cetățenilor în ceea ce privește controlarea focurilor deschise, deoarece această perioadă a anului este cunoscută pentru amplificarea frecventă a vitezei vântului. Numărul tot mai mare de incendii cauzate de arderea nesupravegheată a miriştilor și a vegetației uscate, care au generat pagube materiale importante, a determinat un răspuns din partea Gărzii de Mediu, care sfătuiește cetățenii să să nu dea foc la mirişti, la deşeuri menajere sau vegetaţie uscată, să nu aprindă materiale combustibile pe domeniul public sau pe terenurile pe care le au în proprietate .

Ce sancțiuni riscă persoanele care nu țin cont de lege și de recomandările autorităților

În cazul arderilor în locuri special amenajate, Garda de Mediu îi atenționează pe cetăţeni să ia măsurile care se impun pentru prevenirea răspândirii focului în vecinătate, și anume supravegherea permanentă a arderii și stingerea jarului după încheierea activităţii. 

„Vă reamintim că legislaţia în domeniul protecţiei mediului interzice arderea miriştilor, a stufului, a tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase de câtre persoane fizice sau juridice, fără acceptul autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.

În caz de neconformare, vor fi aplicate sancţiuni constând în amendă de la 3.000 până la 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi între 25.000 şi 50.000 lei, pentru persoane juridice”.

De ce au nevoie cetățenii pentru a putea arde vegetația uscată?

„Precizăm că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este permisă numai în cazuri excepţionale (carantină fitosanitară, sau pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici), cu obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

  • Accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului 
  •  Permis de lucru cu focul de la primărie – obţinerea permisului de lucru cu focul se face după ce proprietarul terenului a primit acceptul de la Agenţia pentru Protecţia Mediului. 

Totodată, înainte de începerea lucrărilor de incendiere a vegetaţiei uscate, vor fi comunicate data, intervalul orar şi locul în care se intenţionează efectuarea acestor lucrări, la ISUJ şi la Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, şi va fi informat Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă al localităţii”, au transmis cei de la Garda de Mediu, într-un mesaj postat pe Facebook.

Garda Naţională de Mediu solicită, pe această cale, sprijinul administraţiilor publice locale şi al tuturor cetăţenilor de a lua toate măsurile care se impun pentru a preîntâmpina producerea unor noi incendii de mirişti şi vegetaţie uscată, care pot avea efecte devastatoare asupra mediului.

Cookies