CET Vest, modernizată cu peste un milion de euro. A fost prelungită cu 10 ani durata de viață a sistemului de automatizare

19 apr. 2021
386 Afișari
CET Vest, modernizată cu peste un milion de euro. A fost prelungită cu 10 ani durata de viață a sistemului de automatizare

Centrala termo-electrică Bucureşti Vest a fost modernizată recent, printr-un proiect de peste 1 milion de euro, implementat de Yokogawa România. Astfel, durata de viaţă a sistemului de automatizare al centralei fiind astfel prelungită cu 10 ani, fără perioade majore de întrerupere neprogramată, a anunţat compania, într-un comunicat de presă.

CTE Vest asigură încălzirea centralizată în Bucureşti, în principal în cartierele Drumul Taberei, Giuleşti, Crângaşi, Militari, Politehnica şi Valea Cascadelor.

„Yokogawa România, furnizor de soluţii de automatizare şi control industrial, a implementat o modernizare a sistemelor CTE Vest, care a adus centrala termo-electrică la cele mai noi standarde tehnologice, precum şi la o scădere a emisiilor.

Proiectul, evaluat la peste 1 milion de euro, a fost executat în doar 8 luni, în ciuda complexităţii ridicate şi a condiţiilor de lucru la distanţă determinate de COVID-19. Testele de acceptare şi livrarea finală au fost făcute, conform planificării, în ultimele luni ale anului 2020”, potrivit unui comunicat al Yokogawa România.

Sistem complet automat

Centrala poate fi operată de noile sisteme complet automat, la alegere în funcţie de nevoile consumatorilor, fie în mod electric, fie în mod termic. Aceste procese se traduc într-o alimentare constantă cu căldură şi apă caldă şi un confort sporit pentru locuitorii Bucureştiului.

„Cu această investiţie, CTE Vest a prelungit durata de viaţă a sistemului de automatizare al centralei cu 10 ani, fără perioade majore de întrerupere neprogramată. Acest lucru contribuie la economii financiare şi permite ELCEN, proprietarul CTE Vest, să abordeze oportunităţi viitoare în acest domeniu”, a declarat Adrian Tudora, director Dezvoltare şi Implementare Proiecte, ELCEN.

Prin utilizarea sistemului de control Yokogawa Centum VP şi a sistemul de securitate ProSafe-RS, a fost pusă în aplicare o soluţie integrată care a mărit capacitatea şi stabilitatea centralei şi a eliminat punctele de defecţiune. Unităţile centrale au fost automatizate să ofere o flexibilitate ridicată la fluctuaţiile cererii şi să permită pornirea şi oprirea automată a instalaţiei.

Sistemul de management al alarmelor a fost actualizat pentru situaţiile în care apar incidente neprevăzute, securitatea informatică a fost întărită şi s-au implementat soluţii de stocare şi recuperare a datelor. Un beneficiu important al proiectului realizat de Yokogawa este creşterea eficienţei energetice a compresorului de gaz, care variază între 0,5 MW/h şi 1 MW/h, în funcţie de cerinţele de funcţionare.

Proiectul este o referinţă practică a soluţiei Yokogawa de control al turbinei aplicată prin inginerie inversă unei turbine cu aburi Skoda şi dovedeşte expertiza companiei în controlul turbo-utilajelor.

„Suntem onoraţi că am fost aleşi principal contractor al acestui proiect important. Implementarea a fost făcută cu succes, iar lucrarea a fost livrată la timp datorită încrederii acordate de conducerea CTE Vest echipei Yokogawa. Filozofia companiei Yokogawa de a contribui la societate prin activităţi extinse în domeniul măsurării, controlului şi informaţiei este transpusă în realitate prin acest proiect, prin contribuţia la o aprovizionare durabilă cu energie termică pentru locuitorii Bucureştiului”, a spus Yuko Iizuka, Country Manager, Yokogawa România.

Echipa proiectului a fost formată din ingineri software şi hardware din Yokogawa România şi din personalul ELCEN – CTE Vest.

„O provocare majoră în implementarea sistemului a fost pandemia COVID-19, când toate lucrările s-au mutat în spaţiul virtual. Au fost luate măsuri speciale de protecţie pentru membrii echipei şi pentru evitarea întreruperilor în comunicare şi de punere în funcţiune. Echipa s-a bazat pe sprijinul de la distanţă al sucursalelor Yokogawa din Republica Cehă, SUA şi Australia”, se mai arată în comunicat.

Pusă în funcţiune în anul 1972, CTE Bucureşti Vest este cea de a treia centrală ca vechime a ELCEN. CTE Bucureşti Vest funcţionează în regim de cogenerare (producere combinată de energie electrică şi termică), cu respectarea celor mai bune tehnici disponibile de recuperare eficientă a căldurii din procesele de producţie, de reducere a pierderilor de apă/căldură şi de reducere a consumurilor interne de energie electrică, fapt ce permite obţinerea unor randamente termice ridicate.

În luna martie 2009, în cadrul CTE Bucureşti Vest a intrat în operare comercială o Centrală cu Ciclu Combinat (funcţionare compresor gaze – turbină cu gaz – cazan recuperator – turbină cu abur) cu o putere instalată de 185 MW. Investiţie de peste 160 milioane euro, cu garanţii guvernamentale, este prima unitate energetică de mari dimensiuni ce a fost construită integral după anii ’90 în România, ea fiind de altfel prima Centrală cu Ciclu Combinat pusă în funcţiune în ţara noastră.

Cookies