Certificatul verde. Unde este acesta obligatoriu și care sunt excepțiile de la regulă

25 oct. 2021
747 Afișari
Certificatul verde. Unde este acesta obligatoriu și care sunt excepțiile de la regulă
Certificatul verde. Unde este acesta obligatoriu și care sunt excepțiile de la regulă. Sursa foto: Ro Health Review

De astăzi, 25 octombrie, certificatul verde este necesar într-o mulțime de împrejurări, potrivit deciziei CNSU. Astfel, v-am pregătit o listă cu toate spațiile și instituțiile unde certificatul verde este absolut obligatoriu în următoarele 30 de zile, dar și excepțiile de la această regulă.

De astăzi certificatul verde devine mai prezent în viețile noastre. Noile restricții impuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) au intrat în vigoare de astăzi, 25 octombrie. Cel mai important aspect este cel legat de certificatul verde, care devine obligatoriu aproape peste tot, dar și închiderea magazinelor de la ora 21:00. Mai mult, se instaurează carantina de noapte în intervalul orar 22:00 – 05:00, însă doar pentru persoanele care nu sunt vaccinate cu schema completă sau care nu au trecut deja prin boală. Desigur, există și unele spații în care certificatul verde nu va fi necesar, și anume în locurile pe care autoritățile le-au considerat esențiale.

Certificatul verde. Unde este acesta obligatoriu

Înainte de toate, certificatul verde va fi obligatoriu pentru toate persoanele care părăsesc locuința în intervalul orar 22:00 – 05:00, cu excepția celor care au adeverință din partea angajatorului care atestă desfășurarea activității în timpul carantinei de noapte.

Va fi necesară prezentarea dovezii vaccinării sau a trecerii prin boală și la intrarea în mall-uri, restaurante, cafenele sau hoteluri, pentru cel puțin 30 de zile începând de luni, 25 octombrie.

De asemenea, certificatul verde trebuie prezentat fie în format fizic, fie în format digital la intrarea în instituții muzeale, biblioteci, cinematografe, săli de spectacole și concerte. Mai mult, acesta este obilgatoriu și pentru a putea intra în școli populare de artă și meserii, organizate fie în spații închise sau deschise.

Totodată, accesul în sălile de sport sau de fitness, piscine interioare, săli de jocuri de noroc și locuri de joacă pentru copii este condiționat de certificatul verde.

Cetățenii nu pot intra în sediile și clădirile de birou ale operatorilor economici unde își desfășoară activitatea mai mult de 50 de persoane în același timp fără a prezenta dovada vaccinării sau a trecerii prin boală.

Nu în ultimul rând, pentru a intra în instituțiile publice centrale și locale, regiile autonome și sediile operatorilor economici cu capital public este nevoie de prezentarea certificatului verde.

Unde poți merge fără certificatul verde

Potrivit hotărârii CNSU nr. 91, nu va fi necesară prezentarea certificatului verde în situațiile esențiale, precum în magazinele în care se comercializează produse alimentare și băuturi alcoolice sau nealcoolice, cu condiția ca acestea să nu fie amplasate în centre comerciale. De asemenea, certificatul verde nu va fi necesar pentru a participa la activități religioase, pentru a merge la farmacie, sau pentru a participa la târguri, bâlciuri și talciocuri.

Totodată, instituțiile și operatorii economici vor trebui să pună la dispoziția persoanelor ce nu dețin certificatul verde măsurile necesare pentru a oferi accesul acestora la diverse facilități esențiale sau de urgență, precum ridicarea pensiei de la poștă sau întocmirea de certificate de naștere sau de deces. Acest lucru se va face fie prin realizarea de ghișee în aer liber sau prin oferirea de alternative online.

În ce condiții nu este obligatorie masca de protecție

Masca de protecție este obligatorie în toată țara, indiferent de rata de infectare pentru cel puțin 30 de zile. Există totuși o serie de excepții de la această regulă:

  • Copiii cu vârtsta mai mică de 5 ani
  • Prezentatorii TV și invitații acestora, însă trebuie asigurată o distanță de trei metri între fiecare membru din platou
  • Persoanele care lucrează singure în birou
  • Reprezentanții cultelor religioase nu trebuie să poarte mască în timpul slujbelor religioase, însă trebuie să păstreze distanța de trei metri între persoane
  • Persoanele care desfășoară activități fizice intense sau care au meserii solicitante, desfășurate în temperaturi ridicate sau cu umiditate crescută.
  • Persoanele care participă la activități sportive

LISTA COMPLETĂ A RESTRICȚIILOR POATE FI ACCESATĂ AICI

Cookies