Certificatul verde obligatoriu și la magazin? Arafat îl contrazice pe Cîțu: Nici nu se pune problema. Totuși, unde ne trebuie acum

15 oct. 2021
233 Afișari
Certificatul verde obligatoriu și la magazin? Arafat îl contrazice pe Cîțu: Nici nu se pune problema. Totuși, unde ne trebuie acum

Certificatul verde obligatoriu și la magazin?, se întreabă acum foarte mulți oameni după anunțul controversat făcut joi de premierul interimar Florin Cîțu. Totuși, șeful DSU, Raed Araft îl contrazice pe Florin Cîțu și explică faptul că nici nu se pune problema de o astfel de măsură . Totuși, unde ne trebuie acum certificatul verde, care atestă că cineva este vaccinat sau a trecut prin boală.

Certificatul verde devine obligatoriu și la magazin, cum anunțat Florin Cîțu? Araft îl contrazice pe premierul interimar. Situația se complică de la o zi la alta în România din cauza pandemiei și autoritățile au ajuns să se contrazică în privința noilor măsuri ce ar urma să fie luate în România.

Arafat îl contrazice pe Cîțu privind certificatul verde obligatoriu în magazine

Şeful DSU, Raed Arafat, a transmis recent că a mai discutat cu premierul interimar Florin Cîţu, după declarațiile sale de ieri privind obligativitatea certificatului verde pentru orice activitate economică, și a precizat că afirmaţia sa nu se referă la magazinele esenţiale, adică cele alimentare.

„Am avut o discuţie cu dânsul, nu ne referim la magazinele esenţiale, se poate acest lucru şi se aplică în unele ţări la magazinele care se consideră mai puţin esenţiale, la anumite tipuri de locaţii, unde într-adevăr se intră pe certificat verde. Asta va trebui să fie o decizie prin act normativ (…), în anumite zone, anumite localuri, anumite magazine să se intre cu certificatul verde, e un lucru care e aplicat şi în alte ţări”, a declarat Raed Aradat.

Mai mult, măsura nu se aplică la magazinele alimentare unde sunt produse esențiale

Arafat spune că premierul nu a vorbit și de magazinele alimentare, unde sunt lucruri esențiale. Acolo oricine trebuie să aibă acces, indiferent dacă este vaccinat sau nu.

„Nu vorbim de magazinele alimentare, unde sunt lucrurile esenţiale la care trebuie să aibă oricine acces. (…) Certificatul verde înseamnă inclusiv testarea, când vorbim de aceste magazine, nu vorbim numai de vaccinarea sau trecerea prin boală, se vorbeşte inclusiv de testare, numai că ăsta este iarăşi un aspect care va fi analizat. Sunt convins că nu vorbim de limitarea accesului la ce este esenţial”, a declarat Raed Arafat la Antena 3.

Reacții dure după anunțul lui Florin Cîțu

Florin Cîţu a declarat, joi, că autoritățile vor să introducă certificatul verde pentru orice activitate economică. El a precizat că vrea ca această măsură să fie introdusă cât mai repede şi să fie aplicată şi în magazine.

„Un lucru pe care l-am discutat cu ministrul sănătății este acela de a cere certificatul verde pentru toate activitățile economice în care intrăm în contact cu persoane. Dacă vrem să avem economia deschisă, ar ajuta foarte mult. Nu am discutat despre a reduce numărul orelor de funcționare în weekend pentru activități economice. A avea certificat verde pentru orice activitate economică e un pas important, ne gândim la acest lucru”, a declarat Florin Cîțu.

Unde este obligatoriu certificatul de vaccinare în prezent

Certificatul verde a devenit obligatoriu în România din luna septembrie pentru mai multe activități ale populației în localitățile în care incidența a trecut de 3 la mie. Mai mult, măsura este valabilă și pentru copiii mai mari de șase ani.

Acum, certificatul verde este obligatoriu pen tru accesul în baruri, terase, restaurante, evenimente private, spectacole, cinema și teatru, inclusiv pentru copiii ce au mai mult de 6 ani. La evenimente private intră și nunțile, botezurile ori zilele de naștere sau petrecerile.

Obligativitatea certificatului a fost introdusă de Guvern, printr-o hotărâre, înainte ca acesta să cadă prin moțiune de cenzură. Pentru a introduce noi măsuri este nevoie de acceptul și sprijinul Parlamentului.

Cum este folosit certificatul verde

Raed Arafat explica atunci cum va fi folosit certificatul verde.

”Hotărârea de Guvern emisă vineri nu a impus restricţii. De fapt, peste 3 la mie, acolo unde hotărârea a prevăzut intrarea cu certificatul verde, în mod normal, peste 3 la mie era prevăzută închiderea totală.

Deci în loc să se închidă total după 3 la mie, în intervalul 3-6 la mie, s-a găsit o soluţie prin care totuşi să mai permitem activităţilor economice să se desfăşoare, cu un anumit control sanitar aferent, în mod deosebit, verificarea celor care intră prin certificatul verde, care de altfel a fost aprobat prin OUG acum 2-3 săptămâni, că acest certificat poate fi folosit în interiorul ţării şi atunci să poată fi folosită de către orice persoană aplicaţia care se poate descărca gratuit de către orice persoană dintre orgranizatori, aplicaţia care se poate descărca gratuit şi poate citi codul QR de pe certificat”, a explicat atunci şeful DSU.

Certificatul verde poate fi obținut dacă se îndeplinește una din cele două condiții: să fii vaccinat, sa fii testat sau să fi trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

„Organizatorii/operatorii economici care desfășoară activități potrivit Hotărârii Guvernului nr. 932/2021(nn: ref prelungirea stării de alertă) au obligația de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 folosind secțiunea „Verificare reguli interne” din aplicaţia mobilă „Check DCC” pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii şi integrităţii certificatului, fără a se reține niciun fel de date sau informații din certificatul verificat”, se arată în Hotărârea de Guvern.

Cookies