Certificatul verde, obligatoriu la serviciu. Legea intră în etapa decisivă: au început dezbaterile în Camera Deputaților

08 nov. 2021
700 Afișari
Certificatul verde, obligatoriu la serviciu. Legea intră în etapa decisivă: au început dezbaterile în Camera Deputaților
Certificatul verde, obligatoriu la serviciu. Legea intră în etapa decisivă: au început dezbaterile în Camera Deputaților

Proiectul de lege care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă a intrat în dezbaterea comisiei de specialitate din Camera Deputaților, ultima cameră sesizată, a declarat pentru G4Media.ro Ionuț Moșteanu, liderul grupului de deputați USR.

Proiectul de lege care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă a intrat în dezbaterea Comisiei de Sănătate care va emite raportul pe baza căruia se va da votul în plenul Camerei Deputaților. Comisia de sănătate din Camera Deputaților este condusă de fostul ministru PNL al Sănătății, Nelu Tătaru. Pe de altă parte, Comisia de Muncă a cerut celorlalte cinci comisii sesizate să aibă o ședință comună.

Conducerea Camerei Deputaților și-a schimbat punctul de vedere, întrucât respinsese inițial procedura de urgență pentru dezbaterea inițiativei. Senatul a respins proiectul căruia i s-au opus vehement AUR și PSD, însă Camera Deputaților, cameră decizională, poate răsturna prima decizie.

”Astăzi am reușit să convingem vechile partide că e nevoie de urgentarea dezbaterii pe legea privind certificatul verde. Acest certificat poate impulsiona vaccinarea și poate salva la propriu mii de vieți în țara noastră. Pe lângă criza politică, avem o criză sanitară pe care trebuie să o rezolvăm, nu putem aștepta finalizarea negocierilor între Cîțu și Ciolacu. De astăzi încep dezbaterile în comisia de Sănătate și imediat cum vor fi finalizate, legea va ajunge la votul final. Se află pe ordinea de zi, sub rezerva depunerii raportului final. Colegii mei din Comisia de Sănătate vor lucra pe această lege pentru a face câteva schimbări, USR va prezenta miercuri un policy brief care va prezenta viziunea noastră. Sperăm ca această lege să treacă cu o largă majoritate, toate partidele să dea dovadă de responsabilitate”, a declarat pentru G4Media.ro Ionuț Moșteanu.

Proiectul de lege introduce obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat.

Președintele CNCD Csaba Asztalos s-a exprimat în favoarea proiectului

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat că situația în care un angajat dintr-un restaurant sau alt spațiu care furnizează servicii este nevaccinat, iar clientul are certificat verde este „evident ilogică”.

”Statul român a omis, doarme, folosiți ce calificativ doriți, pentru că nu a adoptat în timp real și util instrumentele legislative prin care putem să atenuăm, să prevenim și chiar să ridicăm restricțiile. Nu am pus la dispoziția oamenilor, cetățenilor, instituțiilor și firmelor. Oamenii trebuie să înțeleagă că aceste măsuri nu sunt împotriva unuia sau altuia ci sunt pentru protecția vieții lor, pentru a putea ridica aceste măsuri în timp. Altfel, noi tot ne vom rostogoli în valul cinci, în valul șase, iar problema e că avem pierderi de vieți omenești foarte mari”, a spus Csaba Asztalos.

Cookies