Certificatul verde obligatoriu la muncă pare, în ultimele 24 de ore, o certitudine, După o zi de blocaj în Parlament, legea care îl introduce a ajuns, practic, pe ultima sută de metri.
În Parlament se negociază și acum amendamente la legea care introduce certificatul verde obligatoriu la muncă, iar noutatea momentului e legată de amenzile pe care le riscă angajații care o încalcă.
Ieri, cea mai mare controversă a fost legată de un amendament PNL, care voia ca angajații care nu s-au vaccinat și se îmbolnăvesc de COVID-19 să își plătească singuri tratamentul și spitalizarea, în cazul în care forma bolii le impune.
Celelalte partide – PSD și USR, mai exact – nu au fost de acord cu o asemenea prevedere. Un principal contraargument la amendament a fost acela că angajații își plătesc oricum contribuțiile la sănătate, deci sunt asigurați pentru situația în care au nevoie de servicii medicale publice pe care, nu-i așa, le-au plătit deja, indiferent dacă sunt sau nu vaccinați.
La negocierile asupra legii care introduce certificatul verde obligatoriu la muncă au mai fost discuții și negocieri dure și în ceea ce privește perioada în care angajații nevaccinați. care pot merge la serviciu doar dacă își fac teste anti-COVID sau au trecut prin boală în ultimele 6 luni, au testele plătite tot din bani de la bugetul public.
Propunerea inițială era de 60 de zile, varianta finală este de 45 de zile. Dacă tot nu se vaccinează după o lună și jumătate de la intrarea în vigoare a legii – așa-numita perioadă de grație, își vor plăti singuri testele.
„Poziția noastră e de a da acest timp oamenilor ca să se vaccineze”, a spus Ionut Moșteanu (USR)
Angajații care nu vor respectă legea vor fi sancționați cu până la 50.000 de lei sau vor avea contractele de muncă suspendate.
Legea prevede sancțiuni și pentru angajatori: dacă primesc la muncă oameni care nu s-au testat, nu s-au vaccinat sau nu au trecut prin boală în ultimele șase luni, aceștia vor fi amendați cu până la 100.000 de lei.
PSD mai are însă o propunere: vrea ca obligativitatea certificatului verde la muncă să înceteze când scade incidența. PNL susține însă că legea trebuie să rămână indiferent de incidență.
În acest moment, proiectul este dezbătut în cele șase comisii de specialitate din Camera Deputaților, care este cameră decizională pentru acest act normativ. Altfel spus, dacă va trece de votul în plen programat săptămâna viitoare, legea va fi aprobată, chiar dacă a picat în Senat.
În condițiile în care certificatul verde devine obligatoriu și la muncă, perioada de valabilitate a documentului este cu atât mai importantă. Ieri, Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a reamintit că documentul este valabil până în la sfârșitul lui iunie 2022. A precizat, totuși, că în următoarele luni ar putea avea loc o „redefinire” a certificatului verde.