Certificatul verde obligatoriu la mall, restaurante și nunți. Raed Arafat: există deja o aplicație care poate citi codul QR

16 sept. 2021
267 afișări
Certificatul verde obligatoriu la mall, restaurante și nunți. Raed Arafat: există deja o aplicație care poate citi codul QR
Certificatul verde obligatoriu la mall, restaurante și nunți. Raed Arafat: există deja o aplicație care poate citi codul QR

Certificatul verde obligatoriu la mall, restaurante și nunți. Dar doar acolo unde rata de infectare depășește 3 la mia de locuitori, a explicat șeful DSU. Raed Arafat a spus că deja există o aplicație care poate citi codul QR.

Certificatul verde obligatoriu la mall, restaurante și nunți. Raed Arafat: există deja o aplicație care poate citi codul QR, a explicat șeful DSU pentru Digi24.

Certificatul verde obligatoriu la mall, restaurante și nunți

Raed Arafat a fost întrebat miercuri seară dacă oamenii vor avea nevoie de certificatul verde la mall, restaurante și nunți. Șeful DSU a explicat că documentul va fi necesar și măsurile se vor putea aplica cel puțin în localitățile unde rata de infectare este peste 3 la mia de locuitori.

Recomandăm și: Propunere în Guvern: certificat verde obligatoriu la restaurant, concerte și alte evenimente

În loc ca unele localuri să fie închise, oamenii ar putea intra cu certificatul verde în aceste spații. Măsura a fost gândită pentru a limita impactul economic al pandemiei.

Arafat a spus că certificatul verde ar mai putea fi folosit și în momentul în care sunt organizate conferințe sau congrese și chiar în unele locații din spații închise. Această soluție ar putea fi folosită acolo unde incidența este mai mare sau în alte situații.

Modalitatea de verificare este simplă. Există deja o aplicație care poate citi codul QR și astfel se poate afla dacă oamenii sunt vaccinați, testați sau au trecut prin boală.

„Există aplicație care se descarcă de pe internet și permite prin telefon să verifici certificatul unei persoane fără să stochezi datele persoanei.”, a declarat șeful DSU, conform sursei citate.

Raed Arafat: există deja o aplicație care poate citi codul QR

Mai multe țări din Uniunea Europeană folosesc certificatul verde digital, iar această soluție poate să sprijine limitarea închiderii totale a unor activități economice.

Recomandăm și: Încă două localități de lângă București au depășit rata de infectare COVID de 2 la mie. Ce restricții sunt introduse

România va folosi aceeași aplicație pe care Franța deja o folosește. Aceasta poate citi orice certificat verde european, nu doar certificatul românesc.

„A fost o discuție cu colegii de la STS și au explicat că aplicația este valabilă, poate să fie folosită.”, a spus Raed Arafat.

Dar pentru ca această soluție să se aprobe, este nevoie de norme legale care să permită folosirea certificatului verde digital în România.

În ceea ce privește participarea la nunți cu certificatul verde, Raed Arafat a spus că este „foarte probabil” ca măsura să intre în vigoare, acolo unde rata de infectare e de 3 la mie.

Cookies