Certificatul verde, obligatoriu la locul de muncă? Ce prevede, de fapt, proiectul de lege și ce surprize pot apărea

09 nov. 2021
1395 Afișari
Certificatul verde, obligatoriu la locul de muncă? Ce prevede, de fapt, proiectul de lege și ce surprize pot apărea
Certificatul verde, obligatoriu la locul de muncă? Ce prevede, de fapt, proiectul de lege și ce surprize pot apărea

Proiectul care introduce certificatul verde obligatoriu la locul de muncă a intrat în ultima etapă a dezbaterilor, iar grupurile parlamentare trebuie să se pună de acord asupra formei finale a legii. Cu o susținere fragilă din partea PNL, UDMR și USR, legea nu are șanse să treacă fără votul PSD. Chiar dacă inițial social-democrații s-au opus legii, și au determinat respingerea proiectului de lege în Senat, liderul Marcel Ciolacu a schimbat tonul și a transmis că certificatul, în context european, este "o prioritate și o necesitate" pentru români.

Cu susținere din partea PSD, certificatul verde obligatoriu la locul de muncă este ca și adoptat. Practic, acum, parlamentarii puterii și opoziției trebuie să se pună de acord asupra lucrurilor de detaliu. Singurele principii aflate de dezacord au mai rămas dacă restricțiile se aplică tuturor companiilor private și publice și cine va suporta costurile testării, anagajatorul sau salariatul, în cazul în care acesta se află după prima doză de vaccinare. În forma inițială, salariatul este cel care plătește din banii săi testul. Singurul partid aflat în opoziție față de introducerea certificatului obligatoriu la locul de muncă a rămas AUR.

Certificat verde la serviciu: cum a apărut proiectul de lege

Proiectul a fost inițiat de senatori și deputați PNL și UDMR, și a plecat de la nevoia Guvernului de a reglementa unele activități care să limiteze răspândirea coronavirusului. Inițiativa parlamentară a fost depusă recent, pe 18 octombrie, ca o necesitate în contextul introducerii prezentării certificatului verde la intrarea în magazinele neesențiale. În prima cameră sesizată, la Senat, a intrat în discuții accelerate. Procedura de urgență nu a lăsat timp suficient partidelor pentru a analiza și a armoniza pozițiile antagonice, iar proiectul a plecat cu raport de respingere din Senat. La Camera Deputaților, însă, discuțiile se vor relua de la început, de la proiectul inițial.

Certificat verde la serviciu: ce prevede proiectul de lege

Certificatul verde, obligatoriu la locul de muncă? Ce prevede, de fapt, proiectul de lege și ce surprize pot apărea
În prima cameră sesizată, la Senat, a intrat în discuții accelerate. La Camera Deputaților, discuțiile se vor relua de la început, de la proiectul inițial.care introduce certificatul verde obligatoriu la serviciu

Angajații care vor refuza să prezinte certificatul verde la intrarea în instituția în care lucrează ar putea avea contractul de munca suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioadă de până la 30 de zile.

Dacă cei nevaccinați până acum decid să se vaccineze cu prima doză, atunci instituția de stat la care lucrează va deconta testele de depistarea a infectării cu coronavirus până la emiterea Certificatului Verde. În cazul companiilor private, decontarea rămâne la decizia angajatorului.

Angajații care aleg să nu se vaccineze vor trebui să-și facă teste anti-COVID periodic, fie test PCR la fiecare 72 de ore, fie antigen la 48 de ore, iar costurile destul de mari vor trebui suportate de angajați.

În situația în care angajații refuză să se vaccineze sau să se testeze, atunci angajatorul poate decide suspendarea lor fără drept de plată pentru 30 de zile, atât la privat cât și la stat. Dacă nici după 30 de zile angajații nu prezintă certificatul verde, atunci vor fi concediați la stat, iar la privat angajatorul poate decide dacă le prelungește suspendarea sau îi concediază.

Certificatul verde obligatoriu la job: sancțiuni pentru angajatori

În cazul în care angajatorul nu verifică certificatele salariaților, acesta poate fi amendat cu sume cuprinse între 50.000 lei la 100.000 lei.

Inițiatorii proiectului sunt Carp Gheorghe – senator PNL; Cîţu Florin-Vasile – senator PNL; Cseke Attila-Zoltan – senator UDMR; Fenechiu Cătălin-Daniel – senator PNL; Gorghiu Alina-Ştefania – senator PNL; László Attila – senator UDMR; Scântei Laura-Iuliana – senator PNL; Turos Lóránd – senator UDMR; Bode Lucian-Nicolae – deputat PNL; Csoma Botond – deputat UDMR; Kelemen Hunor – deputat UDMR.

Proiectul de lege se află acum la Comisia de sănătate din Camera Deputaților, iar amendamentele pot fi depuse până la sfârșitul săptămânii, pe 12 noiembrie, urmând ca apoi, după raportul comisiei să intre la vot final.

Camera Deputaților este cameră decizională. Dacă proiectul care introduce certificatul verde obligatoriu este votat aici, atunci pleacă la promulgare și, după promulgare, intră în vigoare de îndată ce e publicată în Monitorul Oficial.

Tags:
Cookies