Certificatul verde digital a fost adoptat de Parlamentul European. Cine va beneficia de ”pașaportul COVID”

09 iun. 2021
100 Afișari
Certificatul verde digital a fost adoptat de Parlamentul European. Cine va beneficia de ”pașaportul COVID”

Parlamentul European a adoptat certificatul verde digital sau cum mai este denumit „pașaportul COVID”. Acesta prevede libera circulație în țările UE de la 1 iulie.

Parlamentul European a aprobat, miercuri, definitiv certificatul verde digital al UE privind COVID-19, pentru a facilita călătoriile în interiorul Uniunii Europene.

Documentul se va aplica de la 1 iulie 2021 pentru o perioadă de 12 luni.

Deţinerea certificatului nu va fi o condiţie prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulaţie, au transmis reprezentanții legislativului european.

Plenul Parlamentului European a aprobat prin vot noile reglementări referitoare la certificatul COVID cu 546 voturi pentru, 93 împotrivă și 51 abțineri în ceea ce-i privește pe cetățenii UE și cu 553 voturi pentru, 91 împotrivă și 46 abțineri pentru resortisanții țărilor terțe.

Certificatul va fi emis gratuit de autoritățile naționale și va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie. El va include și un cod QR.

„Documentul va dovedi că deținătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obținut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. În practică, va fi vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor și capacitatea de a le verifica în întreaga Uniune Europeană. Astfel se vor preveni frauda și falsificarea”.

Certificatul verde digital a fost adoptat de Parlamentul European

Certificatul va putea fi descărcat de 3 categorii de persoane:

  • persoane care s-au vaccinat împotriva COVID-19
  • persoane care au trecut prin boală – prezența unui test PCR pozitiv nu foarte îndepărtat
  • absența infectării în acest moment dată de un test PCR negativ

 

Cookies