ȘTIRI

Certificatul fără de care proprietarii nu vor putea vinde sau închiria apartamentul, din 20 iulie

Legea care reglementează performanţa energetică a locuinţelor, publicată în Monitorul Oficial nr. 283 din 20 mai 2013, va intra in vigoare pe 20 iulie. 

Certificatul energetic va trebui prezentat obligatoriu atât la vânzarea, cât şi la închirierea unui imobil, scrie Adevarul. Mai exact, proprietarul va fi obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş, după caz, anterior perfectării contractului, o copie de pe certificatul energetic. În caz contrar, contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere ar putea fi supuse „nulităţii relative“, potrivit prevederilor Art. 13 din Codul civil.

Certificatul energetic cuprinde valori de referinţă prevăzute în reglementările tehnice în vigoare, care permit clienţilor să compare şi să evalueze performanţa energetică a clădirii.

În funcţie de energia consumată pentru încălzire, climatizare sau iluminat, clădirea primeşte un indicativ de la A la G. Sunt definite 7 clase energetice: A (foarte eficient energetic), B, C, D, E, F şi G (foarte puţin eficient energetic).

În urma expertizei energetice, consultantul specializat va întocmi un Raport de Expertiză Energetică a clădirii, document care va conţine principalele caracteristici tehnice şi energetice ale imobilului expertizat, precum şi toate datele referitoare la modul de determinare a consumului total anual de căldură pentru încălzire şi apă caldă.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button