Certificatul digital european pentru COVID-19, operațional în România de la 1 iulie

10 iun. 2021
82 Afișari
Certificatul digital european pentru COVID-19, operațional în România de la 1 iulie

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a anunţat joi că certificatul digital european pentru COVID-19 va deveni operaţional în România la 1 iulie. Acesta va putea fi descărcat în una dintre cele trei variante de pe un website securizat.

Certificatul digital european pentru COVID-19, operațional în România de la 1 iulie

Miercuri, Parlamentul European a aprobat oficial documentul menit să faciliteze călătoriile în interiorul Uniunii Europene.

„Certificatul digital european pentru COVID va apărea la 1 iulie şi are rolul de a facilita călătoriile între statele membre la nivel european. Chiar astăzi a avut loc o şedinţă cu toate instituţiile implicate pentru a finaliza toate detaliile necesare. Statul român va face acest lucru. Va fi un website prin care acest certificat va putea fi descărcat pentru cele trei situaţii (vaccinat, testat sau vindecat – n.r.) începând cu data de 1 iulie.

Nu există în momentul de faţă în România posibilitatea folosirii acestui certificat. Oficial, în România, acest certificat digital european pentru COVID-19 va deveni operaţional la 1 iulie. O să fie un QR code, o să-l avem şi pe telefon şi se vor evita cozile la graniţă”, a declarat Andrei Baciu la Senat.

Peste un milion de persoane din Uniunea Europeană au primit deja certificatul digital privind COVID-19, potrivit unui anunț făcut marți de comisarul european pentru justiție Didier Reynders.

3 categorii de persoane vor putea descărca certificatul:

  • persoane care s-au vaccinat împotriva COVID-19;
  • persoane care au trecut prin boală – prezența unui test PCR pozitiv nu foarte îndepărtat;
  • absența infectării în acest moment dată de un test PCR negativ.
Cookies