Certificatul digital COVID dezvoltat de STS a fost testat cu succes de UE. Se vor emite documente pentru vaccinați, vindecați și testați negativ

26 mai 2021
114 Afișari
Certificatul digital COVID dezvoltat de STS a fost testat cu succes de UE. Se vor emite documente pentru vaccinați, vindecați și testați negativ

Oficialii Serviciului de Telecomunicații Speciale au anunțat miercuri că sistemul dezvoltat pentru generarea și verificarea certificatelor digitale europene pe tema COVID 19 a trecut cu succes de testele grupului tehnic de lucru la nivel european. Uniunea Europeană a venit și cu propuneri pentru STS privind tipul documentului în funcție de scenariu: persoane vaccinate, persoane care au trecut deja prin COVID și persoane care au un test PCR negativ făcut în ultimele 24 de ore.

Sistemul informatic dezvoltat de STS include generarea certificatelor digitale UE privind situația pandemică, transmiterea elementelor de siguranță care facilitează verificarea, centralizarea datelor în baza de date europeană dar și validarea codurilor QR din certificatele românilor de către celelalte state membre ale Uniunii Europene, anunță Serviciul de Telecomunicații Speciale, potrivit Hotnews.

Ce date conține certificatul COVID și cum arată acesta, în funcție de caz

Certificatul „verde” care va fi folosit în Uniunea Europeană conține o serie de date de identificare esențiale, precum numele și prenumele, data nașterii, statul membru care a emis certificatul, datele medicale care îl încadrează pe posesor într-una din cele trei categorii, dar și un identificator unic al certificatului.

Propunerile din partea UE pe tema formei documentelor pentru cele trei tipuri de situații sunt următoarele: persoane vaccinate, persoane vindecate de COVID și persoane care au un test negativ efectuat în ultimele 24 de ore. Iată cum arată aceste documente digitale:

Document persoane vaccinate

Document persoane vindecate

Document persoane testate negativ

Preluarea datelor de la nivel național la nivel european sa va realiza automat, potrivit STS

„După implementarea sistemului informatic în țara noastră, preluarea datelor ce vor fi incluse în certificatele digitale UE se va realiza automat din Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 și din aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Certificatele vor fi emise în format digital, cu posibilitatea de a fi afișate pe smartphone, însă vor putea fi prezentate și în formă tipărită. Acestea vor include un cod QR care va conține o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului. Semnătura digitală aparține emitentului, astfel încât cetățenii nu vor avea nevoie de o semnătură digitală”, au spus oficialii STS.

Mai mult, aceste certificate vor fi gratuite și vor facilita călătoriile în spațiul UE fără restricții precum carantinarea, spre exemplu. Urmează să se finalizeze portalul securizat de unde cetățenii își vor putea descărca certificatele digitale UE, dar și verificarea securității digitale și a performanțelor sistemului informatic.

Aceste certificate europene ar urma să intre în funcțiune de la începutul lunii iulie.

Testarea de interconectare a României s-a realizat astăzi

Miercuri, 26 mai, România a realizat testarea de interconectare la gateway-ul Uniunii Europene care centralizează și gestionează cheile publice ale țărilor membre, chei necesare pentru verificarea semnăturilor digitale.

Pentru implementarea certificatelor digitale UE în țara noastră, STS a realizat infrastructura de comunicații și sistemul informatic care permit interconectarea cu gateway-ul european. În cadrul testului s-a realizat încărcarea cheii publice a certificatului DSC (document signing certificate) în gateway-ul UE (DGCG) pentru centralizare. Cu ajutorul cheii private vor fi semnate certificatele digitale UE emise de România.

Cookies