Certificatul de vaccinare va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie. Estimarea făcută de Comisia Europeană

14 apr. 2021
251 Afișari
Certificatul de vaccinare va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie. Estimarea făcută de Comisia Europeană

Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat în cursul zilei de marți că este de așteptat ca certificatul digital de vaccinare anti-COVID-19 să fie în primă fază un proiect-pilot realizat la începutul lunii iunie, pentru ca autoritățile să aibă destul timp să pună în vigoare sistemul complet și reglementările la finalul aceleiași luni, în întâmpinarea deschiderii sezonului estival, relatează AFP și EFE.

Didier Reynders a făcut această declarație în fața Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European, potrivit Agerpres. Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European încă se află în etapa de negociere asupra certificatului european de vaccinare, obiectivul fiind întocmirea regulamentului necesar până la finalul lunii mai, pentru ca Parlamentul European să îl poată aproba în sesiunea plenară ce se va desfășura între 7 și 10 iunie.

Acest „certificat verde” digital va permite buna circulație a cetățenilor în statele Uniunii Europene în contextul pandemiei de COVID-19, posesorii documentului (fie în format fizic, fie digital) având posiblitatea de a dovedi că au fost vaccinați împotriva coronavirusului, că au fost testați negativ în urma unei probe RT-PCR recente sau că sunt imuni datorită anticorpilor dezvoltați în urma infectării cu COVID-19. Astfel aceștia vor putea evita carantina sau testarea la frontieră în țara de destinație.

Există state din UE care și-au întocmit propriile certificate

Deși se dorește realizarea cât mai rapidă a unui certificat european pe un cadru armonizat de toate statele membre, unele state din Uniunea Europeană au început deja să pună în folosință propriile certificate.

Didier Reynders a precizat că statele membre vor decide pe cont propriu dacă vor folosi acest certificat și în alte scopuri în afară de libertatea de circulație. Comisarul european pentru Justiție a subliniat că legislația europeană trebuie respectată în orice situație, mai ales gestionarea și protejarea datelor personale.

„Certificatul verde” european va ține cont de protecția datelor personale

Deoarece problema gestionării datelor personale este un subiect destul de dezbătut de eurodeputați, comisarul european a dat garanții că certificatul european de vaccinare va conține „un ansamblu limitat de informații”, mai redus față de certificatul de vaccinare al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) – „cartea galbenă”, destinată călătoriilor în țările tropicale.

Didier Reynders a confirmat și faptul că statele din Uniunea Europeană nu vor fi obligate să accepte pentru întocmirea certificatului de vaccinare doar vaccinurile care au fost autorizate la nivel european, având libertatea să accepte și alte vaccinuri anti-COVID-19.

Cookies