Certificatul COVID, valabil doar 9 luni, în UE, fără doza a treia. Decizia a fost luată de Comisia Europeană

21 dec. 2021
233 Afișari
Certificatul COVID, valabil doar 9 luni, în UE, fără doza a treia. Decizia a fost luată de Comisia Europeană
Certificatul COVID, valabil doar 9 luni, în UE, fără doza a treia. Decizia a fost luată de Comisia Europeană

Comisia Europeană a decis, marți, să limiteze valabilitatea certificatului verde pentru călătoriile în UE, la nouă luni, după vaccinarea împotriva covid-19 cu schema completă formată din două doze (sau o singură doză în cazul vaccinului produs de Johnson & Johnson).

Certificatul COVID, valabil doar 9 luni, în UE, fără doza a treia. Decizia a fost luată de Comisia Europeană pentru a-i încuraja pe cetățenii Uniunii Europene să se vaccineze cu doza booster, potrivit anunțul făcut de executivul comunitar.

Certificatul COVID, valabil doar 9 luni, în UE, fără doza a treia

Măsura anunțată marți de Comisia Europeană va fi aplicată începând cu data de 1 februarie. De asemenea, măsura nu este opțională. Toate statele membre ale UE vor trebui să o aplice, dacă aceasta nu va fi respinsă de o majoritate calificată a statelor sau de votul împotrivă, majoritar, în Parlamentul European.

Cu toate acestea, Comisia Europeană s-a consultat înainte cu statele membre ale UE și cu Parlamentul European, iar decizia privind valabilitatea certificatului va fi aprobată, conform agenţiilor AFP, Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

Te-ar mai putea interesa și: Când se introduce certificatul verde la locul de muncă. Ce a decis Ministerul Sănătății

Această măsură urmează să se aplice doar pentru călătoriile intra-comunitare. În ceea ce privește folosirea acestui document pe plan intern (pentru accesul în restaurante, concerte sau evenimente), decizia trebuie luată de fiecare stat membru al UE. Comisia Europeană le recomandă statelor membre UE să aplice peste tot regula valabilității de 9 luni pentru certificatul verde fără doza trei, pentru ca această măsură să le ofere cetățenilor „claritate”.

Decizia a fost luată de Comisia Europeană

Scurtarea valabilității certificatului verde la nouă luni, fără doza booster, a fost propusă de Comisia Europeană luna trecută, ținând cont de recomandările făcute de Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC). ECDC a recomandat ca administrarea dozei trei să fie făcută la o distanță de șase luni de la finalizarea schemei complete de vaccinare, deoarece eficacitatea vaccinului scade în cele șase luni.

Astfel, comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a declarat că valabilitatea certificatelor covid, stabilită acum la 270 de zile, le va da atât oamenilor, cât și companiilor siguranța necesară pentru planificarea călătoriilor în siguranță.

Statele membre ale UE sunt responsabile de supravegherea efectuării cu rapiditate a dozelor booster, astfel încât să se protejeze sănătatea oamenilor și să fie garantată siguranța călătoriilor, a mai declarat Didier Reynders.

Cookies