Certificatul COVID-19, la intrarea în România. Modificările adoptate de Guvern

03 feb. 2022
623 Afișari
Certificatul COVID-19, la intrarea în România. Modificările adoptate de Guvern
Certificatul COVID-19, la intrarea în România. Modificările adoptate de Guvern

Joi, 3 februarie 2022, Guvernul României a adoptat o nouă măsură privind certificatul de vaccinare covid-19. Documentul este valabil la intrarea în țară doar cu a treia doză, dacă a fost depășit termenul de 9 luni de la schema de vaccinare cu două doze.

Certificatul COVID-19, la intrarea în România

De asemenea, certificatul de vaccinare covid-19 este valabil la intrarea în România și cu un test negativ RT-PCR sau dacă se face dovada trecerii prin boală.

Persoanele care intră în țară pot evita carantina de 5 zile dacă prezintă:

  • certificatul de vaccinare covid-19 care dovedește vaccinarea cu doza trei – asta doar dacă au trecut 9 luni de la vaccinarea cu a doua doză;
  • dovada că au trecut prin boală în ultimele 180 de zile;
  • dovada unui test RT-PCR negativ, făcut în urmă cu maxim 72 de ore.

Astfel, documentul este recunoscut doar dacă a fost efectuată doza booster (a treia doză), dacă au trecut mai mult de 270 de zile de la finalizarea schemei de vaccinare. Dacă nu au trecut 270 de zile de la a doua doză de vaccin, certificatul covid-19 poate fi folosit fără probleme. Această modificare se aplică în interiorul Uniunii Europene.

„nu se adresează modul în care funcționează societatea în interiorul statelor membre, inclusiv în România”, a declarat Andrei Baciu, secretarul de stat din ministerul Sănătății.

Modificările adoptate de Guvern

Chiar dacă la frontierele țării noastre va fi valabil doar documentul care dovedește vaccinarea cu trei doze, pe plan intern, în România, rămâne valabil certificatul covid-19 cu două doze.

La nivelul UE, începând cu data de 1 februarie 2022, a intrat în vigoare regula potrivit căreia certificatul de vaccinare este valabil doar cu doza booster, cu test negativ RT-PCR sau cu dovada trecerii prin boală.

Conform celei mai recente decizii a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), perioada de carantinare pentru persoanele nevaccinate, netestate sau care nu au trecut prin boală, care intră în România este de 5 zile.

Cookies