Certificatul COVID-19 al UE, prelungit cu un an. Documentul este valabil până în iunie 2023

14 iun. 2022
544 Afișari
Certificatul COVID-19 al UE, prelungit cu un an. Documentul este valabil până în iunie 2023
Certificatul COVID-19 al UE, prelungit cu un an. Documentul este valabil până în iunie 2023. Sursa foto: Unsplash

Parlamentul European și statele membre au decis să prelungească certificatul COVID-19 al UE cu un an. Astfel, documentul pentru călătoriile în interiorul Uniunii Europene rămâne valabil până la data de 30 iunie 2023.

Chiar dacă multe țări membre nu mai solicită documentul la intrarea pe teritoriul lor, Parlamentul European vrea să se asigure că turiștii din statele membre UE se pot deplasa liber, dacă „apare o nouă variantă îngrijorătoare”, a explicat PE într-un comunicat.

Certificatul COVID-19 al UE a fost prelungit cu un an

Documentul care demonstra vaccinarea împotriva coronavirusului, un test negativ sau trecerea prin boală în ultimele 6 luni a intrat în vigoare la data de 1 iulie 2021. Acesta urma să expire la data de 30 iulie 2022, iar Comisia Europeană a propus prelungirea cu un an încă din luna februarie.

Comisarul european Didier Reynders a declarat că situația epidemiologică se poate schimba rapid, iar certificatul COVID-19 al UE „a fost un instrument cheie pentru a ne ajuta să traversăm situații fluctuante”, potrivit AFP.

Cu toate acestea, legislatorii europeni sunt de acord cu ridicarea restricțiilor în ceea ce privește călătoriile în interiorul Uniunii și salută „decizia unor state membre de a ridica toate restricțiile de călătorie, inclusiv prezentarea unui certificat COVID-19”, a mai declarat Reynders.

„Călătorii libere și în siguranță”

Acordul la care au ajuns PE și statele membre va fi de folos în continuare pentru facilitarea „călătoriilor libere și în siguranță”, în condițiile în care se va înregistra o creștere a cazurilor COVID care „obligă statele membre să reintroducă temporar restricții”, a mai spus comisarul.

Luni seară s-a ajuns la acest acord politic, iar acesta trebuie aprobat în mod oficial de Parlamentul European şi de Consiliul UE (statele membre), astfel încât să fie prelungit de la 30 iunie.

Cookies