Certificatele digitale de vaccinare sunt actualizate. Află dacă trebuie să îți actualizezi documentul COVID

27 dec. 2021
902 Afișari
Certificatele digitale de vaccinare sunt actualizate. Află dacă trebuie să îți actualizezi documentul COVID
Certificatele digitale de vaccinare sunt actualizate. Află dacă trebuie să îți actualizezi documentul COVID. Sursa foto: Unsplash

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a anunțat modificarea certificatelor digitale COVID-19. Astfel, a fost introdus un nou marcaj, ce indică diferențierea între certificatele persoanelor cărora le-a fost administrată seria primară (primele două doze) și certificatele persoanelor care au primit și doza de rapel (booster).

Modificarea efectuată la nivelul certificatelor COVID vine în urma implementării noilor norme de codificare a documentelor digitale la nivelul Uniunii Europene, potrivit site-ului Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Modificarea a fost introdusă în conformitate cu Decizia Comisiei Europene 2021/2301 din data de 21 decembrie 2021. În acest fel, autoritățile din toate statele europene vor putea să diferențieze certificatele care atestă administrarea seriei primare (primele două doze de vaccin) de certificatele care atestă și administrarea unei doze de rapel (booster).

Certificatele digitale COVID, modificate la nivel european. Cum arată elementele actualizate

Astfel, în urma implementării noilor specificații, pe certificatele de vaccinare vor apărea următoarele marcaje:

  • 3/3 în cazul administrării unei doze de rapel (booster) după o serie primară de vaccinare alcătuită din 2 doze
  • 2/1 în cazul administrării unei doze de rapel (booster) după o serie primară de vaccinare alcătuită dintr-o singură doză (precum în cazul vaccinului Johnson&Johnson)
Sursă foto: Facebook

Măsura, care a intrat în vigoare începând cu 24 decembrie 2021, presupune schimbarea marcajului european de pe certificatele digitale UE de vaccinare anti COVID-19 emise în România în cazul persoanelor care au primit o serie primară alcătuită dintr-o doză de ser Johnson&Johnson.

Prin urmare, autoritățile recomandă persoanelor care au fost vaccinate cu serul produs de Johnson&Johnson și cărora le-a fost administrată și doza „booster” să genereze un nou certificat digital european care atestă vaccinarea anti-COVID pe platforma guvernamentală https://certificat-covid.gov.ro/. Pe noul certificat ce va fi generat, în dreptul rubricii „Numărul dintr-o serie de vaccinări / doze și numărul total de doze din serie” va apărea 2/1.

În România au fost generate circa 10,5 milioane de certificate digitale UE

Potrivit informațiilor comunicate de STS, până în data de 24 decembrie 2021, pe teritoriul României au fost generate aproximativ 10,5 milioane de certificate digitale COVID europene în cadrul platformei https://certificat-covid.gov.ro dezvoltatî de autoritățile române. Din totalul acestora, circa 91% reprezintă certificate ce atestă vaccinarea împotriva virusului SARS CoV-2.

Cookies