Certificat verde obligatoriu la serviciu | La noi, legea se dezbate acum. În alte țări din UE, e deja în vigoare. Să vedem unde

10 nov. 2021
1761 Afișari
Certificat verde obligatoriu la serviciu | La noi, legea se dezbate acum. În alte țări din UE, e deja în vigoare. Să vedem unde
Certificat verde obligatoriu la serviciu | La noi, legea se dezbate acum. În alte țări din UE, e deja în vigoare. Să vedem unde

Este, probabil, cea mai rostită întrebare a acestor zile: va fi sau nu va fi obligatoriu și la serviciu certificatul verde? Răspunsul va veni, probabil, în următoarele zile, pentru că legea care îl impune a intrat deja în dezbatere la Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Legea care spune “certificat verde obligatoriu la serviciu” a picat la vot în Senat, prima cameră a Parlamentului care a dezbătut actul normativ. Dar, din acel moment și până azi, PSD – care are cel mai mare număr de parlamentari – și-a schimbat tonul vocii în această chestiune. 

Certificat verde obligatoriu la serviciu – ce șanse sunt să treacă legea

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat mai deunăzi că e o prioritate și pentru România certificatul verde la job.

Cred că certificatul verde, în contextul european, este o prioritate şi pentru români. L-am urmărit şi eu ieri pe domnul Rafila și la televizor, am vorbit cu dânsul la telefon, am vorbit şi cu liderul de grup, cu domnul Simonis şi am văzut amendamentele pe care le propune şi domnul Cercel pentru acest certificat verde şi cred că vom ajunge la o concluzie aşteptată şi predictibilă pentru români”, spus șeful PSD.

Această declarație a lui Marcel Ciolacu pare, acum, un semnal clar pentru felul în care PSD va vota în Camera Deputaților, și anume pentru introducerea certificatului verde obligatoriu la serviciu.

Certificat verde obligatoriu la serviciu | La noi, legea se dezbate acum. În alte țări din UE, e deja în vigoare. Să vedem unde
Marcel Ciolacu, PSD: Este o prioritate și pentru România certificatul verde la serviciu

În alte țări, o decizie asemănătoare a fost luată deja. Agenția Reuters face o centralizare a acestei situații. Iată concluziile:

Certificat verde obligatoriu la muncă în Italia

Italia a fost, de altfel, prima țară care a impus obligativitatea vaccinării și la serviciu. Autoritățile de la Roma au decis încă din primăvară că angajații din sistemul sanitar italian trebuie să fie vaccinați. În caz contrar, sunt suspendați, lucru care, potrivit asociației medicale din Italia, s-a și întâmplat în cazul a peste 2.000. vreo 500 dintre ei s-au întors la serviciu după ce s-au vaccinat.

Iar, de luna trecută, toți angajații din Italia trebuie să aibă un certificat verde care demonstrează  fie că s-au vindecat recent de virus, fie că sunt vaccinați, fie că au făcut un test COVID în ultimele 48 de ore, iar rezultatul e negativ. Testele devin foarte scumpe când trebuie să le faci o dată la două zile, iar statul italian suportă costurile testării doar pentru cei care nu se pot vaccina din motive de sănătate.

Și în Grecia este, practic, obligatorie vaccinarea

Dacă muncești în domeniul sănătății din Grecia, din septembrie e musai să fii vaccina, altfel nu mai poți merge la serviciu. Dacă muncești oriunde altundeva și nu ești vaccinat, trebuie să faci teste de două ori pe săptămână

Certificat verde obligatoriu la serviciu în Franța

Și în Franța a fost luată, de luna trecută, o asemenea decizie, iar aici vaccinarea este obligatorie nu numai pentru personalul sanitar, ci și pentru angajații publici care interacționează cu oameni, cum ar fi pompierii și polițiștii. Și aici riști suspendarea contractului de muncă dacă nu îndeplinește condițiile.

Marea Britanie și vaccinarea obligatorie

Ministrul britanic al Sănătății a anunțat, zilele trecute, că un certificat verde obligatoriu la munca în spitale și centre de îngrijire a bătrânilor va deveni lege din aprilie, anul viitor. Admite că data e destul de îndepărtată și argumentează astfel: dacă ar lua măsura mai repede, sistemul britanic de sănătate  s-ar putea confrunta cu o criză de personal

În Spania, dezbaterile sunt ușor diferite. Autoritățile de la Madrid se gândesc să impună certificatul verde la muncă pentru toți angajații, nu doar pentru cei din sistemul sanitar spaniol. 

 

 

Cookies