Certificat verde obligatoriu la locul de muncă și la stat, și la privat. Propunerea a trecut de comisii. Ce mai urmează ca să intre în vigoare

27 oct. 2021
1069 Afișari
Certificat verde obligatoriu la locul de muncă și la stat, și la privat. Propunerea a trecut de comisii. Ce mai urmează ca să intre în vigoare
Certificat verde obligatoriu la locul de muncă și la stat, și la privat. Propunerea a trecut de comisii. Ce mai urmează ca să intre în vigoare

Se pregătește o nouă lege prin care certificatul verde să fie obligatoriu la locul de muncă în anumite condiții. Măsura s-ar aplica atât la stat, cât și la privat. Acum, propunerea a trecut de comisii. Mai trebuie să treacă de votul Senatului și al Camerei Deputaților. De la demnitari publici până la mici funcționari, cât și toți cei care își desfășoară activitatea în clădiri private care depășesc un anumit număr de persoane simultan vor fi obligați să dețină certificat verde sau un test cu rezultat negativ certificat.

Certificat verde va fi obligatoriu la locul de muncă, în anumite condiții. În prezent se pregătesc noi măsuri restrictive pentru persoanele nevaccinate, însă acestea trebuie votate de Parlament deoarece sunt mai serioase.

Certificat verde obligatoriu pentru bugetari, dar și la privat

Propunerea PNL UDMR propune introduce certificatul verde obligatoriu la locul de muncă, atât pentru bugetari, cât și pentru angajații din privat care lucrează în clădiri în care se află mai mult de 50 de persoane simultan.

Totuși, procesul legislativ este puțin mai lung decât în cazul hotărârilor de Guvern. Aseară, după puțin scandal din partea aur și chiar întreruperea ședințelor, propunerea de lege a trecut de comisiile juridică și de sănătate. Acum, ajunge în Senat, ca apoi să fie votată și de Camera Deputaților, care este decizională.

Ce propune noua lege

Conform inițiatorilor PNL și UDMR, propunerea legislativă stipulează că certificatul verde atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii:

  • trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2;
  • trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus
  • rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore).

Cine este vizat de acest certificat verde

Proiectul de act normativ prevede că personalul în cadrul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale, este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.

Măsura se aplica dă asemenea se aplică şi autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan.

Personalul medical și persoanele fizice care sunt furnizori de servicii medicale sau medicamente

Printr-un amendament, a fost adăugat şi personalul din cadrul unităţilor de asistenţă medicală profilactică şi curativă şi persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente.

„Dispoziţiile (…) se aplică şi autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. În cadrul entităţilor publice şi private, obligaţia prezentării certificatului digital al UE privind COVID-19 revine membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, precum şi tuturor categoriilor de personal care îşi desfăşoară activitatea în cadrul respectivelor entităţi”, se arată în amendamentele adoptate marți seară.

Vot în comisii cu scandal

Comisiile reunite juridică şi de sănătate au aprobat, marți, cu majoritate de voturi, raportul de admitere cu amendamente la „propunerea legislativă prin care personalul unor unităţi publice şi private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital privind COVID-19”, după cum o numesc inițiatorii legii.

Totuși, votul din ședințe, chiar dacă a fost majoritar, nu a fost obținut așa ușor. Inițial, ședința din Comisia juridică și Comisia de sănătate s-au desfășurat separat, însă au tot fost întrerupte de George Simion alături de un grup de parlamentari AUR care se tot plimbau dintr-o cameră de ședință în alta.

Contre în timpul ședințelor

Ulterior, acestea au fost întrerupte, ca apoi să fie reluate în formă comună cu participare fizică a senatorilor PNL, USR și UDMR. Motivarea legii este faptul că și vizitatorii acestor instituţii trebuie să se supună aceloraşi reguli, astfel că este normal și ca cei care lucrează în aceste clădiri să fie vaccinați.

AUR a reacționat și spune că propunerea legislativă îngrădește dreptul la muncă. Mai mult, testele trebuie să fie suportate de la bugetul de stat.

Adrian Streinu-Cercel, preşedintele Comisiei de sănătate a spus însă, într-o intervenţie online, că este nemulțumit de faptul că situaţia persoanelor care au trecut prin boală ca asimptomatici nu este reglementată în legea acutuală.

Cookies