Certificat obligatoriu la serviciu: se caută consens pentru varianta lui Rafila. În ce stadiu se află proiectul

06 dec. 2021
912 Afișari
Certificat obligatoriu la serviciu: se caută consens pentru varianta lui Rafila. În ce stadiu se află proiectul
Certificat obligatoriu la serviciu: se caută consens pentru varianta lui Rafila. În ce stadiu se află proiectul de lege

Liderii coaliției se reunesc, luni, într-o ședință extinsă în Parlament, pentru a conveni asupra legii prin care se va introduce certificatul verde obligatoriu la serviciu. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a pronunțat deja că i se pare oportună adoptarea unui certificat verde pentru locul de muncă și a precizat ce modificări ar face. O înțelegere care să deblocheze proiectul de lege a fost anunțată și de premierul Ciucă.

Liderii coaliţiei de guvernare PNL-PSD și UDMR încearcă să ajungă la o înțelegere asupra subiectului fierbinte privind introducerea certificatului obligatoriu la locul de muncă. Proiectul de lege este tot blocat în Parlament, după mai multe etape, și se așteaptă decizia politică a coaliției PSD-PNL-UDMR pentru ca forma finală a proiectului să ajungă la votul din Camera Deputaților, cameră decizională.

Amendamentele lui Rafila la certificatul verde la serviciu

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţa că și-ar dori să nu se mai vorbească de certificatul verde ci de certificatul COVID, care să se introducă sau să se retragă în funcţie de evoluţia pandemiei, a incidenţei COVID. „Vrem ca el să fie introdus atunci când există justificare epidemiologică, când e raţional, şi să renunţăm la el când nu mai e cazul. Asta e ideea, să nu fie pentru totdeauna”, declara recent ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la Antena 3.

Propunerea sa este legată de utilizarea pentru o perioadă de timp limitată ţinând cont de contextul epidemiologic. „Dacă e o creştere a cazurilor două săptămâni, se introduce şi se renunţă când scade incidenţa”, a explicat ministrul Rafila.

În plus, Alexandru Rafila a mai spus că i se pare exagerată ideea ce cei nevaccinaţi, adică fără certificat, să rămână fără loc de muncă.

Valeriu Gheorghiță: Este nevoie de implementarea certificatului COVID-19

Valeriu Gheorghiţă, preşedintele CNCAV, a declarat, duminică seara, într-un interviu la Aleph News, că este nevoie de implementarea certificatului COVID. „Nimic nu poate fi mai presus de protejarea populaţiei. Decizia este foarte simplă. Nicio măsură nu este populară în pandemie.”, a afirmat acesta.

Gheorghiță a menționat că România se așteaptă la valul 5 în a doua jumătate din ianuarie 2022. „Între România şi celelalte state UE este un decalaj de o lună şi jumătate. În valul 5, va fi varianta Delta la care se poate adăuga şi Omicron”, a declarat Valeriu Gheorghiţă în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Partidele trebuie să discute şi despre restricţiile care vor fi păstrate de sărbătorilor de Iarnă. Deşi incidenţa la nivel naţional a scăzut, autorităţile sunt în alertă din cauza noii tulpini Omicron. Duminică, a avut loc o întâlnire a premierului Nicolae Ciucă, cu Ministrul Sănătăţii, şeful DSU şi pe alţi oficiali implicaţi în rezolvarea crizei sanitare.

Cookies