CERT-RO avertizează. Românii care merg în Grecia să fie atenți la modul în care completează formularul

23 iul. 2021
56 Afișari
CERT-RO avertizează. Românii care merg în Grecia să fie atenți la modul în care completează formularul
CERT-RO avertizează. Românii care merg în Grecia să fie atenți la modul în care completează formularul

CERT-RO îi avertizează pe românii care merg în Grecia să fie atenți la modul în care completează formularul pentru intrarea în țară. Au apărut site-uri care profită de neatenția oamenilor.

CERT-RO avertizează. Românii care merg în Grecia să fie atenți la modul în care completează formularul.

Românii care merg în Grecia să fie atenți la modul în care completează formularul

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) trage un semnal de alarmă. Românii care merg sau care urmează să meargă în Grecia trebuie să fie atenți unde își introduc datele personale. Aceste date sunt folositoare pentru generarea formularului necesar la intrarea în Grecia.

Recomandăm și: Alertă Cert.ro cu privire la un link malițios distribuit prin Facebook Messenger

De reținut: Site-ul oficial pentru generarea formularului necesar la intrarea în țară, recomandat de Ministerul Afacerilor Externe, este https://travel.gov.gr.

Mare grijă unde introduceți datele personale. CERT-RO spune că deja au apărut site-uri care profită de neatenția oamenilor și le colectează datele personale sau datele financiare.

Recomandăm și: Spitalul Clinic CF Witting, victima hackerilor. Atac cibernetic, SRI a intervenit imediat

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) recomandă:

  • evitați să accesați site-uri care nu sunt oficiale,
  • nu oferiți datele dumneavoastră pe asemenea site-uri neoficiale.

CERT-RO avertizează

CERT-RO a transmis o altă alertă, în urmă cu câteva zile. Este vorba despre un link malițios care se distribuie pe Facebook Messenger. Astfel, pe Facebook se trimite un mesaj-capcană de tipul „seamănă cu tine”, „apari în acest video”, mesaj care conțin un link malițios.

În acest mesajul, persoana care-l trimite pretinde a fi un video în care apare persoana căruia i-a transmis mesajul și, mai mult, atacatorul se folosește de un serviciu de scurtare a denumirii URL-ului, pentru a masca site-ul real pe care urmează să-l accesați.

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) spune că textul mesajului primit poate fi atât în limba română, dar și în engleză. Mai exact, o dată accesat, acel link NU duce către clipul promis.

În unele variante ale atacului link-ul respectiv vă redirecționează către un site de phishing, unde atacatorii culeg datele de conectare la contul de Facebook al potențialei victime, iar în altele, accesarea link-ului malițios poate duce la instalarea de software malițios.

Cookies