CERT-RO avertizează oamenii despre noile atacuri informatice apărute. Atacatorii se folosesc de imaginea Poștei Române

27 ian. 2022
343 Afișari
CERT-RO avertizează oamenii despre noile atacuri informatice apărute. Atacatorii se folosesc de imaginea Poștei Române
CERT-RO avertizează oamenii despre noile atacuri informatice apărute. Atacatorii se folosesc de imaginea Poștei Române | Sursă foto: Facebook-Directoratul Național de Securitate Cibernetică - DNSC

Atacatorii cibernetici au găsit o nouă metodă de a înșela oamenii. După ce săptămânile trecute aceștia se foloseau de imaginile firmelor de curierat, acum au ales să utilizeze numele și logo-ul Poștei Române.

Atacuri informatice prin SMS și e-mail

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a anunțat că o nouă înșelătorie îi amenință pe cetățeni. Atacatorii se folosesc de un scenariu ce este deja bine cunoscut, anume că victimele au un colet ce urmează să fie livrat.  Pentru a putea urmării expediția acestuia trebuie să acceseze linkul primit. Mesajele de acest tip sunt primite de victime fie prin sms, fie printr-un mail.

CERT-RO avertizează oamenii despre noile atacuri informatice apărute. Atacatorii se folosesc de imaginea Poștei Române | Sursă foto Facebook-Directoratul Național de Securitate Cibernetică - DNSC
CERT-RO avertizează oamenii despre noile atacuri informatice apărute. Atacatorii se folosesc de imaginea Poștei Române | Sursă foto Facebook-Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC

Acest tip ce atacuri sunt extrem de periculoase în special din cauza faptului că popularitate cumpărăturilor online a crescut foarte mult în ultima vreme. Toți facem comenzi online de haine, cosmetice, electronice și este posibil ca atunci când primim astfel de mesaje chiar să fim în așteptarea unui colet. Acest lucru ne face foarte vulnerabili în fața atacurilor. Din grabă sau din neatenție este posibil să accesăm link-urile fără să realizăm că ar putea fi o capcană.

Cum ne protejăm de atacatori

Este important să fiți foarte atenți la mesajele de tip text și la mail-urile pe care le primiți. Directoratul Național de Securitate Cibernetică a oferit o serie de sfaturi pentru cetățeni ce sunt menite să îi ferească de aceste atacuri informatice:

  • Evitați să accesași link-uri ce provin din surse care vă sunt necunoscute sau care par dubioase.
  • Evitați să furnizați date cu caracter personal, date financiare sau date de autentificare ce vă sunt cerute online.
  • Analizați cu atenție corectitudinea gramaticală și de exprimare a mesajelor în limba română pe care le primiți. În multe cazuri atacatorii folosesc instrumente de traducere ce nu adaptează textele.
  • În cazul în care ați furnizat date financiare sau date ale cardului este recomandat să luați legătura cu banca într-un timp cât mai scurt posibil.

Cei ce au suferit pagube materiale în urma accesării link-urilor malițioase trebuie să depună plângere în acest sens la Poliția Română și să notifice Directoratul la numărul de telefon 1911 sau pe adresa de email alerts[@]dnsc[.]ro

Cookies