Cernea a făcut o propunere legislativă prin care Catedrala Neamului să nu mai fie finanţată de Stat

de:
23 nov. 2015
0 Afișari
Cernea a făcut o propunere legislativă prin care Catedrala Neamului să nu mai fie finanţată de Stat

Ce prevede articolul unic al proiectului de lege initiat de Cernea, citat de Hotnews.ro.

 

„Alineatul (2) al articolului 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 234 din 21 martie 2005, aprobata cu modificari prin Legea nr. 261/2005 si Legea nr.376/2007, se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(2) Fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului vor fi asigurate de catre Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane, fara contributii din bugetele Ministerului Culturii si Cultelor, autoritatilor administratiei publice locale ori alte altor institutii publice.”

In expunerea de motive care insoteste acest proiect legislativ, deputatul independent face o trecere in revista a felului in care autoritatile au contribuit la acest demers al Patriarhiei Romane. El sustine ca ca au fost comise „grave ilegalitati” si afirma ca „prin ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2015 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului a fost acordat gratuit, in proprietatae Patriarhiei BOR, un teren proprietate publica de 11 hectare, in centrul capitalei langa Palatul Parlamentului, in valoare totala de aproximativ 200 milioane de euro. Dar astfel a fost incalcat Art. 136 alin. 4 din Constitutie, care prevede ca ‘Bunurile proprietate publica sunt inalienabile. In conditiile legii organice, ele pot fi date in administrare regiilor autonome ori institutiile publice sau pot fi concesionate ori inchiriate; de asemenea, ele pot fi date in folosinta gratuita institutiile de utilitate publica’.”

Cernea considera in continuare ca, „printr-o actiune in instanta”, aceasta grava ilegalitate ar trebui anulata iar Patriarhia BOR obligata sa platasca pe terenul primit in mod ilegal din partea statului roman. De asemenea, ar fi utila si o investigare din partea DNA cu privire la modul in care sunt instrainate de catre guvern, in mod ilegal, proprietati publice precum terenul de 11 hectare de langa parlament acordat de catre guvern Patriarhiei BOR pentru Catedrala Mantuirii Neamului”.

De asemenea, Cernea se intreaba de ce este nevoie de o lege pentru a ridica o biserica.

Cookies