Certificatul verde obligatoriu la muncă e blocat în “testarea gratuită”. Cîțu e vehement: Nevaccinații să-și plătească singuri testele

15 nov. 2021
687 afișări
Certificatul verde obligatoriu la muncă e blocat în “testarea gratuită”. Cîțu e vehement: Nevaccinații să-și plătească singuri testele
Certificatul verde obligatoriu la muncă e blocat în “testarea gratuită”. Cîțu e vehement: nevaccinații să-și plătească singuri testele

Certificatul verde obligatoriu la muncă este, probabil, cel mai important subiect de discuții și dezbateri publice în această perioadă, dat fiind impactul pe care îl are asupra vieții de zi cu zi. Legea care spune că, fără vaccin anti-COVID-19, nu mai poți merge la serviciu e, teoretic, în dezbaterea Camerie Deputaților. Practic, de azi s-a blocat.

Certificatul verde obligatoriu la muncă e prevăzut de un proiect de lege care a trecut prin Senat, unde a picat la vot, și a ajuns în  Camera Deputaților, care e cameră decizională.

Astăzi, la Cameră era programată o ședință decisivă: dezbaterea legii în Comisia de Sănătate. Dar dezbaterea a fost amânată, după ce Florin Cîțu, premier demis și înterimar, dar și președinte al PNL, s-a răzgândit și declarat categoric împotriva unui amendament introdus de PSD.

Certificatul verde obligatoriu la locul de muncă – amendamentul propus de PSD

PSD propune ca, timp de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, testele angajaților – care le-ar permite să meargă la muncă în absența vaccinării – să fie plătite din bugetul de stat, și nu de către angajați.

Este o propunere cu care, nu mai departe de săptămâna trecută, toată lumea era de acord. Adică PSD, PNL, UDMR și USR. 

Acum, că Florin Cîțu s-a sucit, legea care introduce certificatul verde obligatoriu la muncă este, practic, blocată.

“Eu vă spun că eu nu sunt de acord cu așa ceva. Partidul Național Liberal nu este de acord, ca principiu, pentru cei care nu se vaccinează să fie testați pe costurile celorlalți cetățeni din România care sunt vaccinați. Mi se pare inadmisibil, iar vaccinul este gratuit în România azi, deci, ca principiu vorbim, hai să găsim o nouă formulă.”, s spus Cîțu.

Cerificatul verde obligatoriu la muncă e blocat în “testarea gratuită”. Cîțu e vehement: nevaccinați să-ți plătească singuri testele
Florin Cîțu: Toți nevaccinații să-și plătească testele

Din cauza acestei schimbări de poziție a lui Florin Cîțu, PNL blochează practic trecerea legii care e sprijinită de toate celelalte partide, cu excepția AUR. Dat fiind că e o lege organică, e nevoie de voturile PNL pentru ca aceasta să treacă atât de comisiile raportoare (șase la număr), cât și de votul din plenului Senatului.

În condițiile acestea, momentul în care legea ajunge la un deznodământ parlamentar se îndepărtează. Reprezentanți ai PSD cred că Florin Cîțu folosește legea care introduce certificatul verde obligatoriu la muncă drept instrument în negocierile pentru formarea noului Guvern.

 „Termenul de grație de 60 de zile umanizează legea”

Dinspre USR se aud voci care consideră că amendamentul este decent, pentru că și nevaccinații au plătit, la rândul lor, vaccinurile, plin taxele și impozitele pe care le plătesc.

” El (Florin Cîțu, n.r.) ignoră faptul că și nevaccinații au plătit vaccinurile. Această prevedere legată de cele 60 de zile în care statul decontează testele celor nevaccinați umanizează legea. Eram dispuși să ajungem la o formă de compromis, am înțeles toți că votul în bloc al marilor partide transmite în sine un mesaj pentru populație. Dar să se blocheze de tot e cel mai prost scenariu dintre toate”, a declarat Adrian Wiener (USR)

Proiectul de lege care introduce certificatul verde obligatoriu la muncă a fost respins în Senat la sfârșitul lunii trecute.  

Cookies