ȘTIRI

Cerificat verde OBLIGATORIU la intrarea în mall-uri, restaurante și hoteluri. Intrare liberă în supermarketuri și biserici

Certificatul verde devine obligatoriu la mall, restaurante, hoteluri și pentru majoritatea activităților din România. Decizia se aplică timp de 30 de zile, începând de luni, 25 octombrie.

Hotărârea adoptată de CNSU, vineri, prevede că certificatul verde va fi solicitat la intrarea în malluri, restaurante, hoteluri și pentru a ieși din casă după ora 22.00. Vor fi exceptate de la regulă magazinele alimentare și bisericile.

Lista integrală a locurilor unde se cere certificatul verde

Potrivit hotărârii aprobate de CNSU, certificatul verde (care dovedește vaccinarea sau trecerea prin boală) devine OBLIGATORIU pentru următoarele activități:

  • deplasarea în afara locuinței după ora 22 (certificatul verde poate fi prezentat pe hârtie sau în format electronic);
  • în malluri, restaurante, cafenele, hoteluri;
  • în instituții muzeale, biblioteci, librării, cinematografe, studiouri de producție de film și audiovizuală, instituții de spectacole și/sau concerte, școli populare de artă și meserii, organizate și desfășurate în spații închise sau deschise;
  • în săli de sport și/sau fitness; jocuri de noroc; piscine interioare; locuri de joacă pentru copii; săli de jocuri;
    în alte unități de alimentație publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate
  • accesul tuturor persoanelor, cu excepția angajaților, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public. Accesul va fi permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării, trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau testării;
  • accesul tuturor persoanelor, cu excepția angajaților, și pentru operatorii economici care funcționează în clădiri de birouri private în care își desfășoară activitatea cel puțin 50 de persoane simultan;

Citește și

Ce activități sunt exceptate de la prezentarea certificatului verde

Sunt exceptate activitățile religioase precum și cele din unitățile de alimentație publică în care doar se comercializează produsele alimentare și băuturile alcoolice sau nealcoolice dispuse în afara centrelor comerciale, târgurile, bâlciurile și talciocurile.

Arafat recomandă pentru nevaccinați supermarketurile și farmaciile care nu sunt în mall

Întrebat, după ședința de guverm dacă cei nevaccinați pot intra în magazinele alimentare din mall, Arafat a spus că „dacă nu ai certificat verde te duci la magazine care nu sunt în mall, adică la magazine alimentare”.

Raed Arafat a precizat că certificatul verde va fi cerut și dacă supermarketul sau farmacia este în mall. „Tot ce este în mall (se intră – n.r.) numai cu certificat verde. Dacă nu ai certificat verde te duci la o farmacie care nu este în mall. Sunt multe”, a spus șeful DSU, Raed Arafat.

„Să fim serioși! Intră pe ușa de la mall și spune că merge la supermaket, după care te trezești cu el la cinematograf. Nu va merge așa. Esențiale sunt magazinele de alimente și tot ce vinde partea alimentară care este esențială. În rest mall-uri etc se intră cu certificat verde”, a spus Arafat.

Secretarul de stat a precizat că în cazul copiilor sub vârsta vaccinării, aceştia nu pot intra în zonele unde se impune obligativitatea certificatului verde decât dacă sunt însoţiţi de adulţi care sunt vaccinaţi.

Măsurile vor intra în vigoare de luni și se aplică pentru cel puțin 30 de zile.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button