ÎN BUCUREȘTI

Cerificat verde obligatoriu de azi în București? Teoretic, da. Oficial, aflăm în câteva ore

De ieri (marți, 22 septembrie), Bucureștiul este în așa-numitul scenariu roșu, care e activat în momentul în care rata de infectare depășește 3 la mia de locuitori. Scenariul roșu presupune un set de măsuri suplimentare, certificat verde obligatoriu la intrarea la spectacole, cinema, evenimente publice, dar și private, cum ar fi nunțile și botezurile.

După ce Bucureștiul a intrat în scenariu roșu, noi restricții (sau măsuri suplimentare pentru oprirea răspândirii coronavirusului) sunt decise de autoritățile locale. Mai exact, este nevoie de o ședință a Comitetului Municipiului București pentru situații de Urgență. CMBSU decide măsurile / restricțiile.

Certificat verde devine obligatoriu în scenariu roșu

Certificatul verde Covid-19, care arată că o persoană a fost vaccinată, a trecut prin boală și s-a vindecat sau are un test COVID negativ, ar urma să fie necesar pentru accesul în localuri, restaurante, evenimente publice și private, dar și la concerte, spectacole ori la intrarea în piscine.

Ce arată, exact, un certificat verde

  • că persoana e vaccinată împotriva virusului SARS-CoV-2, iar de la finalizarea schemei complete au trecut 10;
  • că persoane a fpcut un test test PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, rezultatul este negativ și nu mai vechi de 72 de ore; dacă a făcut un test antigen rapid, acesta nu trebuie să fie nu mai vechi de 48 de ore;
  • că persoana e în perioada cuprinsă între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară zilei în care îmbolnăvirea a fost confirmată.

Câteva reguli reguli care se aplică în scenariu roșu, în care se află și Capitala

Cerificat verde obligatoriu de azi în București? Teoretic, da. Oficial, aflăm în câteva ore
În scenariu verde, restaurantele, cafenelele, terasele rămân deschise, dar spațiul ocupat trebuie să fie de maximum 50%
  • Competiţiile sportive se pot desfăşura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă, indiferent dacă spațiul este ănchis sau deschis. De asemenea, trebuie asigurată o distanţă de minimum 1 metru între persoane; masca e obligatorie.
  • Putem merge la film, spectacole, concerte, dar în săli e permisă participarea publicului doar până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului; masca e obligatorie.
  • La evenimentele private – nunți, botezuri ș.a.) pot participa cel mult 200 de persoane în interior; e obligatorie asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare participanrt.
  • La cursurile de instruire sau workshopuri pentru adulţi pot participa cel mult 150 de persoane în interior şi   maximum 200 de persoane în exterior; și în aceste cazuri trebuie asigurată o suprafață de cel puțin 2 mp pentru fiecare persoană; masca e obligatorie
  • Restaurantele și cafenelele -activitatea e permisă cu folosirea a până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în intervalul orar 05:00 – 02:00.

Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button