ARHIVA B365

Cererea USB de renumărare a voturilor, RESPINSĂ. Clotilde Armand: „E un abuz complet”

„Cu unanimitate de voturi s-a hotărât de Biroul de circumscripție al sectorului 1 respingerea ca neîntemeiată a solicitării USB de renumărare a voturilor„, a declarat pentru AGERPRES președintele Biroului Electoral Sector 1, procuror Alexandru Stoian.

Uniunea Salvați Bucureștiul a cerut renumărarea buletinelor de vot din 18 secții din sectorul 1, apreciind că în acestea ”s-a înregistrat o corelație negativă puternic semnificativă” între procentajul voturilor nule și cele pentru candidata USB la Primărie, Clotilde Armand.

„Intampinarea noastra este respinsa de un Birou Electoral de Sector compus din PSD-UNPR-ALDE-PNL-PMP, desi presedintele BES, procurorul Stoian, recunostea existenta unor probleme „matematice”„, a scris Clotilde Armand pe Facebook.

Armand spune că decizia Biroul de circumscripție al Sectorului 1 de a respinge cererea de renumărare a buletinelor de vot din mai multe secții reprezintă un „abuz complet”.

Trebuie să recunosc că sunt extrem de supărată. Oricare ar fi rezultatul, mi se pare că este normal, într-o țară ca România, în București, în Sectorul 1 să facem acest efort minim de renumărare a unor voturi. Nu e o cerere abuzivă, e o cerere care a fost justificată. Oricine care are în fața ochilor cifrele înțelege că are rost și este chiar necesar să facem această verificare. E un abuz complet. Eu înțeleg acum de ce au tergiversat, dar decizia finală a fost greșită. Vă ținem la curent cu pașii pe care îi vom urmări acum”, a spus ea, într-un mesaj video postat pe Facebook.

Armand a apreciat că o renumărare a voturilor în unele secții ar fi fost și în interesul candidatului social-democrat, Dan Tudorache, pentru ca să nu existe dubii asupra victoriei sale în alegeri.

Dacă el într-adevăr va fi primar, e bine să nu fie un proces pătat de dubii. Domnul Tudorache, acum câteva minute, la TVR1, a anunțat că nu se va opune, dar colegii lui de partid s-au opus. Eu consider că acest lucru devine o problemă care trebuie escaladată. Până acum eu am avut încredere că totul se va rezolva în mod civilizat. Acum încep să am dubii despre acest lucru. Va trebui să mă susțineți pentru a obliga PSD-ul să fie mai corect, mai transparent și să nu folosească aceste metode care sunt anti-democratice”, a adăugat reprezentanta USB.

Ea a susținut că situația trebuie clarificată, deoarece cifrele sunt „extrem de ciudate”. A specificat de asemenea că întâmpinarea USB a fost respinsă „de un Birou Electoral de Sector compus din PSD-UNPR-ALDE-PNL-PMP”.

„Avem un tipar care face corelație între numărul de voturi anulate, numărul de voturi luate la Consiliul Local, numărul de voturi luate de Nicușor Dan, iar acest tipar se aplică foarte bine la toate secțiile unde am avut reprezentanți. În secțiile unde nu am avut reprezentanți, adică 37, lucrurile nu sunt deloc la fel. În aceste secții am avut eu mai puține voturi la candidatura pentru Primărie decât la Consiliul Local, unde eu sunt prima pe listă. (…) Noi am cerut renumărarea numai în 18 secții, nu peste tot, explicând că dacă în aceste 18 secții se dovedește că e o problemă, atunci o să vedem dacă se justifică să facem o renumărare în toate secțiile. Ni s-a respins această cerere„, a precizat Armand.

CITEŞTE ŞI Clotilde Armand îi răspunde Gabrielei Firea: „Este ca un banc la Radio Erevan”

Replici Nicuşor Dan – Dan Tudorache

Nicuşor Dan a explicat marţi seara, la TVR, modul în care poate fi eludată legea, referindu-se la solicitarea sa de renumărare a voturilor în Sectorul 1 al Capitalei, unde iniţial a câştigat reprezentanta Uniunii Salvaţi Bucureştiul (USB), Clotilde Armand: „Legea e făcută în aşa fel încât nimeni nu o respectă – legea spune că preşedintele secţiei de votare ia buletin cu buletin de vot, îl arată către toţi oamenii din birou şi după aia îl pune în teancul respectiv. Lucrul acesta nu se întâmplă la nicio secţie, am încercat şi noi să facem o simulare şi ar fi însemnat că oamenii din secţiile de votare trebuie să stea între 10-12 ore, începând cu ora 9.00. Ceea ce nimeni nu o să vrea să stea, după ce stă de la 7 dimineaţa. N-am acuzat pe nimeni. Am spus că este o abatere statistică şi, pentru clarificarea tuturor, e bine să facem această renumărare”.

Dan Tudorache, candidatul PSD în Sectorul 1, desemnat ca posibil câştigător în acest moment de numărare a voturilor, a spus  că el este de acord cu renumărarea voturilor în câteva secţii, dar statistica nu are legătură cu votul. „Eu n-am nicio problemă. E-adevărat că votul nu se poate calcula statistic. Cei din Străuleşti n-or să voteze niciodată cum votează cei din Dorobanţi sau din altă secţie din centru. Nu putem face o chestie statistică. Nu cred că matematica îşi are rolul într-o zi de votare (…) Eu atât am avut: de ce nu l-aţi urecheat pe reprezentantul d-voastră din cele 12 secţii de votare, că nu v-a sesizat atunci?”

CITEŞTE ŞI ALEGERI BUCUREŞTI: USB a cerut renumărarea voturilor în 18 secţii de votare din Sectorul 1 UPDATE

Gabriela Firea a anunţat că nu intenţionează să depună plângere penală împotriva preşedintelui USB, Nicuşor Dan, în legătură cu acţiunile acestuia de după alegerile locale, senatoarea precizând că îşi propune să găsească o formă de colaborare.

„Nici eu, nici PSD Bucureşti nu vom depune plângere penală împotriva lui Nicuşor Dan. Viziunea noastră este de a găsi o formă de colaborare, nu să ne certăm”, se arată într-un comunicat de presă dat publicităţii marţi.

Firea precizează că îşi va menţine poziţia chiar şi în cazul în care autorităţile nu se vor autosesiza în privinţa liderului USB:

„După cum am spus şi în campanie, eu vreau să colaborez cu domnul Nicuşor Dan, nu să mă lupt cu dânsul. Aşadar, dacă autorităţile nu se vor autosesiza cu privire la acţiunile produse de domnul Nicuşor Dan după încheierea campaniei, noi, cei de la PSD, nu vom depune plângeri penale împotriva sa”.

Nicuşor Dan a răspuns că „nimeni nu contestă adunarea rezultatelor din procesele verbale. Ceea ce cerem noi – renumărarea – este corespondenţa între ceea ce scrie în procesul verbal şi ce e în sacul cu buletinele de vot”

Candidata Uniunii Salvați Bucureștiul la Primăria sectorului 1, Clotilde Armand, a câștigat în secțiile de votare în care USB a avut observatori, dar a pierdut în celelalte, a susținut, luni, Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button