ARHIVA B365

Cererea DNA de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, pentru ucidere din culpă, a ajuns la Senat

Cererea urmează să ajungă apoi la Biroul Permanent, care va fi stabilit calendarul discutării solicitării. Cererea DNA va ajunge la Comisia Juridică, unde Oprea poate să-şi studieze dosarul, urmând să fie întocmit un raport, care va fi trimis plenului pentru a fi supus votului, scrie Mediafax.

Procurorii anticorupţie au transmis joi procurorului general al României cererea de încuviinţare a urmăririi penale pentru ucidere din culpă în ceea ce îl priveşte pe fostul viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, actual senator.

Este vorba despre dosarul în care Gabriel Oprea este cercetat pentru abuz în serviciu, cauză deschisă după decesul poliţistului Bogdan Gigină, la data de 20 octombrie 2015, agentul fiind implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a suferit leziuni care i-au cauzat moartea.

La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire al ministrului Oprea Gabriel. Acest dispozitiv, asigurat de către Brigada de Poliţie Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină Bogdan-Cosmin) şi un echipaj format dintr-un ofiţer şi un agent de poliţie aflaţi într-un autoturism de poliţie rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Oprea Gabriel. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni„, susţin procurorii într-un comunicat de presă.

Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii că „încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere„.

Anchetatorii susţin că „au fost desemnaţi lucrători care aveau atribuţii exclusive de însoţire a ministrului, într-o structură permanentă care presupunea asigurarea concomitentă a 3 poliţişti pentru fiecare post (două schimburi şi o rezervă). Lucrătorii erau permanent la dispoziţia ministrului, aşteptând-l după fiecare deplasare în imediata apropiere a destinaţiei”.

Gabriel Oprea, în calitate de ministru, realiza în medie cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere, numărul fiind „de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale”, explică DNA.

Se reţine că Oprea Gabriel este cel care a determinat, prin încălcarea dispoziţiilor legale menţionate, prezenţa victimei Gigină Bogdan-Cosmin ca motociclist într-o coloană oficială, împrejurare în care acesta a decedat. În ceea ce priveşte cauza accidentului de circulaţie constând în viteza de deplasare (84 de km/h) şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinaţiei şi a momentului precis la care aceasta trebuia să ajungă la destinaţie. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depăşirea limitei de siguranţă„, susţine DNA.

Procurorii spun că din probele administrate până în prezent, printre care două expertize criminalistice şi o expertiză tehnică, ar exista indicii potrivit cărora fostul ministru Gabriel Oprea „este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul pe care demnitatea deţinută i-l conferea şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează deplasarea coloanei oficiale care îl însoţea, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin”.

Referatul procurorilor şi 18 volume din dosarul de urmărire penală vor ajunge la Senatul României, documente pe baza cărora senatorii vor decide dacă încuviinţează urmărirea penală pentru ucidere din culpă.

În acelaşi dosar, Gabriel Oprea a fost pus sub învinuirea în luna februarie pentru abuz în serviciu.

Avocatul familiei lui Bogdan Gigină, Daniel Ionaşcu, susţine că, prin cerere DNA de avizare a urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea pentru ucidere din cuplă, rudele poliţistului „primesc ce au cerut”, aceştia din urmă constituindu-se părţi civile în dosarul de ucidere din culpă.

Este împlinirea speranţei familiei Gigină. Au făcut (n.r. rudele lui Bogdan Gigină) demersuri către parchet în acest sens, s-au constituit şi parţi civile, cer daune. În mod întemeiat, cei din familia lui Bogdan Gigină primesc acum ce au cerut. În opinia mea, nu putea fi altfel, noi credem că există justiţie. Au dat declaraţii la DNA. Familia semnalează că erau dese momente ca cele din aceea seară. Familia deplânge şi acum că înaintemergătorul trebuia să nu fie scos. De ce a fost scos este una dintre întrebările noastre„, a declarat avocatul Daniel Ionaşcu.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button