Cererea de eliberare condiționată a lui Liviu Dragnea a fost respinsă de instanță

27 apr. 2021
124 Afișari
Cererea de eliberare condiționată a lui Liviu Dragnea a fost respinsă de instanță

Magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au respins marți cererea de eliberare condiționată înaintată de fostul lider al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, în prezent încarcerat la Penitenciarul Rahova. Decizia publicată de instanță nu este definitivă.

Solicitarea lui Liviu Dragnea de a reveni în libertate a fost respinsă de magistrați ca neîntemeiată, decizia poate fi atacată de fostul lider PSD, aceasta nefiind finală.

Liviu Dragnea poate cere din nou eliberarea după 27 iunie

Liviu Dragnea poate formula din nou o cerere de eliberare condiționată peste două luni, pe 27 iunie. Acesta va trebui să plătească și cheltuieli judiciare în valoare de 100 de lei. Fostul lider PSD poate contesta decizia instanței în cel mult 3 zile la comunicarea deciziei.

„Respinge ca neîntemeiată cererea de liberare condiţionată formulată de petentul condamnat DRAGNEA NICOLAE LIVIU. Fixează termen după expirarea căruia propunerea sau cererea de liberare condiţionată pot fi reînnoite la data de 27.06.2021. În temeiul art. 275 alin. 2 C.pr.pen. obligă petentul la plata sumei de 100 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare. Cu drept de a formula contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”, este decizia instanței, potrivit Hotnews.

Audierea lui Liviu Dragnea, încarcerat în prezent la Penitenciarul Rahova, a avut loc în cadrul unei videoconferințe.

Ce a declarat procurorul care s-a opus eliberării fostului lider PSD?

În cadrul procesului de astăzi, un procuror de ședință a declarat că Dragnea nu a dat suficiente dovezi de îndreptare, astfel că s-a opus eliberării fostului lider PSD.

„Instanţa trebuie să se raporteze la persoana condamnatului, nu la criterii abstracte. Se cunoaşte că persoana condamnată are o educaţie, spunem noi, înaltă, deci conduita lui în penitenciar este una normală. Programele la care a participat sunt destinate persoanelor cu o educaţie precară. Faptul că el consideră că pedeapsa este injustă, politică denotă că nu şi-a schimbat atitudinea. Atât timp cât se neagă însăşi temeinicia condamnării şi se invocă imixtiuni politice, este evident că petentul condamnat nu îşi atribuie nicio culpă, motiv pentru care noi considerăm că pedepsa nu şi-a atins scopul. Aţi întrebat ce ar trebui să facă – să îşi asume condamnarea”, a afirmat procurorul, potrivit Agerpres.

„Am stat destul în penitenciar, cred că pot face bine”, spune Dragnea

„Cred că am stat destul în penitenciar. Vă rog să îmi admiteți cererea. M-am reabilitat și cred că pot face bine dacă voi fi eliberat”, le-a transmis fostul lider PSD judecătorilor.

Flavia Teodosiu, avocata lui Liviu Dragnea, a declarat că el îndeplinește criteriile legale pentru eliberare condiționată, dar și că prejudiciul din dosar a fost plătit. Mai mult, aceasta a susținut că la ieșirea din închisoare fostul lider al PSD va fi angajat la o societate comercială.

 

Ne aflăm în faţa unei cereri de liberare condiţionată pe articolul 59 din vechiul Cod penal: a fost stăruitor în muncă şi a dat dovezi temeinice de îndreptare. Atributul dumneavoastră esenţial este să constataţi îndeplinirea condiţiilor. (…) A fost izolat, i s-a permis să iasă la aer o oră pe zi din 24. Între iulie şi februarie a urmat o serie lungă de plângeri. Nu au fost aplicate soluţiile, deşi definitive. Se impune compensarea cu zilele de muncă pentru perioada în care nu i s-a permis să muncească. Inclusiv dreptul la sănătate i-a fost încălcat. A fost carantinat de trei ori, o dată în decembrie şi de două ori ulterior, deşi avea teste negative. Comisia a constatat în unanimitate că a avut o atitudine pozitivă. A achitat prejudiciul din dosar. Aveţi la dosar o societate care îl va încadra în muncă. (…) Să nu uitaţi că suntem în Săptămâna (…) înainte de Paşte„, a afirmat Teodosiu, potrivit Agerpres.

Fostul lider PSD stă de aproape 2 ani după gratii

Liviu Dragnea se află în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

El a făcut mai multe încercări de a ieşi din penitenciar, prin introducerea în instanţe a unor căi extraordinare de atac, însă cererile sale au fost respinse.

Fostul lider al PSD a avut mai multe conflicte cu cei din conducerea Penitenciarului Rahova, unde execută pedeapsa, intentând mai multe procese, pe motiv că nu este lăsat să muncească în atelierul auto al închisorii.

Cookies