Ceremonie militară în Piața Aviatorilor de Ziua Aviaţiei Române. După aterizarea forțată a elicopterului american parada a fost anulată

20 iul. 2021
232 Afișari
Ceremonie militară în Piața Aviatorilor de Ziua Aviaţiei Române. După aterizarea forțată a elicopterului american parada a fost anulată
Ceremonie militară în Piața Aviatorilor de Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. După aterizarea forțată a elicopterului american parada a fost anulată. sursa foto: b365.ro

Marți are loc o ceremonie militară în Piața Aviatorilor din Capitală, dedicată Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. Totuși, după aterizarea forțată a elicopterului american de săptămâna trecută din Piața Charles de Gaulles, parada de avioane a fost anulată.

Astăzi are loc în București o ceremonie militară cu ocazia Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. Evenimentul se desfășoară chiar în aceste momente la Monumentul Eroilor Aerului aflat în Piaţa Aviatorilor din Sectorul 1. Totuși, cel mai așteptat moment, cel al paradei aviatice, a fost anulat după ce un elicopter american a aterizat forțat în rondul de la Aviatorilor.

Ceremonie militară de Ziua Aviației

Ceremonia de astăzi a început în jurul orei 10.00, cu depunerea unor coroane de flori în memoria eroilor aviatori din România. De asemenea, Regimentul 74 PATRIOT, o unitate tactică de luptă înfiinţată la 1 decembrie 2018, va primi Drapelul de Luptă. Aceștia sunt militarii care operaţionalizează sistemului de rachete sol-aer PATRIOT, instalate de americani pe teritoriul României.

”Regimentul 74 PATRIOT, unitate tactică de luptă înfiinţată la 1 decembrie 2018, are ca misiune operaţionalizareasistemului de rachete sol-aer PATRIOT, echipament militar ce permite Armatei României creşterea capacităţii defensive şi de descurajare, asigurându-se o mai bună apărare a spaţiului aerian naţional, parte a spaţiului aerian al NATO. Drapelul de luptă al unităţii militare reprezintă simbolul onoarei, vitejiei şi gloriei militare, este confecţionat în ateliere speciale şi este compus din flamură, hampă, acvilă şi accesorii”, a mai transmis MApN.

La aceste evenimente participă și ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, cât şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, în timp ce președintele Iohannis și premierul Florin Cîțu s-au mulțumit prin a trimite mesaje pe Facebook.

Vezi aici și Cele mai bune glume și meme-uri după aterizarea forțată a unui Black Hawk în Piața Charles de Gaulle: Să faci amiabilă cu elicopterul e ceva nou

Ce spune Ministerul Apărării despre evenimentul de azi

Ministerului Apărării a explicat, într-un comunicat, că „prin această ceremonie este omagiată memoria eroilor care, de-a lungul timpului, pe câmpurile de luptă sau în misiunile executate în teatrele de operaţii ori pe teritoriul naţional, au slujit cu devotament aripile patriei şi s-au alăturat escadrilei din ceruri”.

Ca în fiecare an, Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene este sărbătorită în data de 20 iulie, odată cu prăznuirea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, care este practic ocrotitorul spiritual al piloţilor.

Acum 111 ani, în data de 17 iunie, marele român Aurel Vlaicu a realizat primul zbor complet pe teritoriul României cu un aeroplan de concepţie proprie.

Spectacolul aviatic, anulat după aterizarea forțată a elicopterului american

Chiar dacă bucureștenii așteptau cu sufletul la gură spectacolul aviatic care ar fi trebuit să aibă loc astăzi, survolul aeronavelor deasupra Bucureştiului a fost anulat din cauza elicopterului militar Black Hawk care a aterizat forțat într-o interesecție în timp ce participa la un zbor de antrenament.

Președintele Iohannis a trimis un mesaj pe Facebook

Șeful statului, preşedintele Klaus Iohannis, a celebrat pe Facebook sărbătoarea, printr-un mesaj cu ocazia Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. Acesta a explicat că sărbătoare este onorată şi în memoria tuturor eroilor care, de-a lungul istoriei, şi-au pus viaţa în slujba ‘Aripilor Româneşti’.

″Îi celebrăm, totodată, pe constructorii de aeronave, inginerii şi tehnicienii, care, prin spirit inovator, patriotism, inteligenţă şi pasiune, au creat şi menţinut prestigiul aeronauticii româneşti. Este o zi dedicată şi lucrătorilor din domeniul aviaţiei civile, atât cea de transport, cu misiuni dificile în timpul actualei pandemii de COVID-19, cât şi cea utilitară şi sportivă, care îşi aduc contribuţia la dezvoltarea economiei ţării noastre şi la progresul sportului aviatic”, a transmis Iohannis.

Forțele Aeriene Române, modernizate în ultimii ani

Iohannis mai spune că Forţele Aeriene ale României sunt, în 2021, o categorie modernă de forţe a Armatei, ca urmare a creşterii, în ultimii ani, a cheltuielilor pentru Apărare până la 2% din PIB, precum şi a introducerii în dotare a noi tipuri de aeronave de ultimă generaţie şi a unor sisteme mai performante de armament.

“Forţelor Aeriene le revine un rol major în consolidarea capacităţii de apărare a ţării noastre, fiind apte să execute misiuni complexe de apărare a spaţiului aerian al României, să efectueze misiuni de transport aerian la mare distanţă, precum şi misiuni de salvare-evacuare şi pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale, în sprijinul autorităţilor civile, la nivel naţional sau local. Această categorie de forţe ale Armatei execută însă şi misiuni în cadrul NATO, conform misiunilor şi obligaţiilor pe care şi le-a asumat ţara noastră, militarii Forţelor Aeriene fiind, astfel, foarte buni ambasadori ai României, apreciaţi de aliaţii şi partenerii noştri”, a mai transmis şeful statului.

De asemenea, președintele Iohannis îşi exprimă preţuirea şi respectul faţă de performanţele profesionale ale aviatorilor şi membrilor Forţelor Aeriene, faţă de spiritul de sacrificiu, patriotismul şi dorinţa acestora de auto-depăşire.

“Sunteţi cei care, cu dăruire, aţi transformat zborul şi apărarea spaţiului aerian al României într-o adevărată pasiune. Aceasta presupune o pregătire continuă, antrenament şi dăruire. Vă doresc multă sănătate, succes şi vă asigur de întreaga mea apreciere! La mulţi ani!”, a mai spus președintele României.

Cookies