„CeRe. Fii cetățean!” – campania care-ți arată cum să nu fii locuitor pasiv

de:
26 ian. 2015
1 Afișari

CeRe îi îndeamnă în 2015 pe oameni să se implice activ în luarea deciziilor comunitare și să nu considere că nu au nicio soluție. Campania „Cere. Fii cetățean” îndeamnă la schimbări. Practic, anul acesta reprezentanții Centrului vor ca oamenii să intervină de fiecare dată când au o problemă comunitară. Apoi, CeRe îi va susține pentru a duce la capăt cauza lor.

Vrei un loc de joacă? Trebuie să ceri? Nimeni nu va da betoanele la o parte pentru spațiul verde. Vrei o pistă de bicicletă? Trebuie să te implici și trebuie să știi cui și cum să te adresezi. Iar specialiștii CeRe sunt potriviti pentru acest lucru. Până acum, prin Programul de organizare comunitară, CeRe a organizat mai multe Grupuri de Inițiativă în jurul nemulțumirilor cetățenilor din București.

Această acțiune, coroborată cu proiectul „Bucureștiul civic – pentru cetățeni cu simț critic”, care și-a propus consilidarea a patru grupuri civice și asistarea lor în campanii de advocacy, pot duce la un an al schimbării.

O campanie de schimbare de mentalități

„Pornim această campanie pentru a deschide minți și oportunități. Campania se desfățoară până pe 17 martie  și e o formă vizuală a activității pe care o facem în fiecare zi”, au declarat reprezentanții CeRe.

Astfel, cetățenii se pot folosi de rețelele sociale pentru a trimite imagini cu probleme surprinse în oraș, iar CeRe le va înfrumuseța grafic. Un parc a dispărut? CeRe va completa peisajul din imagine cu orașul din mintea celor buni.

Dar campania de pe Facebook nu este decât o expresie a activității organizației.

Organizația CeRe acționează ca o pârghie pentru ca deciziile publice să răspundă nevoilor sociale. Cei de la CeRe promovează participarea publică drept un lucru esențial al bunului mers al comunității. Cu toate că există numeroase organizații non-guvernamentale care luptă pentru cauze nobile, multora le lipsesc instrumentele și cunoștințele legislative pentru a acționa.

CeRe facilitează procesul de interacțiune dintre ONG-uri, cetățeni și autorități publice sau locale. Indiferent dacă vrei să raportezi că parcul tău este distrus sau ești un ONG care luptă pentru drepturile omului, CeRe poate ajuta prin instruire și consultanță.

Intervenții CeRe cu succes

Campania e un apel pentru cei care doresc o schimbare clară și vizibilă în comunitate. Oamenii trebuie să-și exercite drepturile și de prea puține ori se întâmplă acest lucru.

Nu de puține ori, intervenția CeRe a dus la oferirea unui glas puternic cetățenilor. Unul dintre cele mai clare exemple este salvarea copacilor din cartierul Drumul Taberei, amenințați de construcția magistralei de metrou din zonă. După ce locuitorii s-au adresat organizației, 500 de arbori au fost salvați.

De asemenea, Muzeul Aviației a fost declarat monument istoric în urma unui demers inițiat de societatea civilă. După reușita acestui lucru, muzeul a intrat și în calendarul nopții muzeelor.

„Fiind un centru de resurse foarte bine organizat, CeRe poate sprijini activități într-un număr foarte mare, de aici pornind și dorința acestui manifesto care îi îndreamnă pe cetățeni să se implice și să se lase îndrumați pentru eficientizarea rezultatelor și creșterea ratei de succes”, au spus reprezentanții asociației.

Campania „CeRe! Fii cetățean” este organizată în cadrul proiectului „Participarea publică pe înțelesul tuturor”, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în Romania. Bugetul total al proiectului este de 126.089 de euro.

Cookies