Cercetătorii români, aproape de o premieră mondială: Vor recupera din spaţiu rămăşiţele cometei ISON

de:
16 ian. 2014
0 Afișari
Cercetătorii români, aproape de o premieră mondială: Vor recupera din spaţiu rămăşiţele cometei ISON

Oamenii de stiinta au lansat deja un balon deasupra atmosferei terestre, si au surprins imagini cu fragmente din corpurile ceresti, pe care acum le analizeaza. Urmatorul pas este sa le aduca la sol, potrivit stirileprotv.ro.

Lansarea balonului, la 40 de kilometri deasupra solului, a fost gandita pana la ultimul detaliu. Doar in aceasta perioada, pamantul trece prin norul cosmic format in urma dezintegrarii corpului ceresc.

Daca totul merge conform planului, la acea inaltime, echipamentele vor putea monitoriza ramasitele cometei ISON care s-a dezintegrat la sfarsitul anului trecut, la trecerea pe langa Soare.

Zborul a fost monitorizat in permanenta printr-un sistem radio, care a transmis, in timp real, coordonatele balonului.
„Exista o componenta mare de sansa, mai ales in capturarea pariculelor cometei ISON, masurarea in domeniul frecventelor foarte joase este mai probabila decat capturarea, dar daca reusim sa capturam exista practic o captura unica la nivel mondial.”, a declarat Florin Mingireanu, cercetator stiintific la Agentia Spatiala Romana.

Experimentul este realizat de cercetatorii unei asociatii stiintifice din Galati, in colaborare cu cei de la Agentia Spatiala Romana.

Cookies