Cenzură la TVR: Monica Ghiurco spune că va apela la justiţie

de:
25 feb. 2014
0 Afișari
Cenzură la TVR: Monica Ghiurco spune că va apela la justiţie

“Atunci când descrieţi un produs de televiziune în termenii: intoxicare şi propagandă, securistă şi comunistă, sunt sigură că aveţi o serie de probe solide în susţinerea acestor afirmaţii defăimătoare”, spune Monica Ghiurco în scrisoarea deschisă adresată lui Stelian Tănase și postată pe Facebook. Ghiurco îi cere directorului TVR să își motiveze afirmațiile făcute cu privire la filmul ei -”Moștenire Clandestină” – în caz contrar se va adresa justiției.

“Intimidanta corecţie publică pe care aţi considerat necesar să mi-o aplicaţi live pe TVR1 mă determină, domnule Stelian Tănase, să vă solicit (…) să vă motivaţi afirmaţiile făcute. (…) Iată de ce aştept cu mare interes să aflu ce anume v-a nemulţumit atât de tare la filmul “Moştenirea clandestină”. În caz contrar, îmi rezerv dreptul de a mă adresa justiţiei pentru defăimare profesională şi manipulare a opiniei publice”, spune Monica Ghiurco, potrivit paginademedia.ro. 

Pe 7 februarie, emisia postului TVR Moldova a fost întreruptă în timpul documentarului Moştenirea Clandestină, realizat de jurnalista Monica Ghiurco, după doar șapte minute de difuzare. Beatrice Comănescu, Directorul TVR Internaţional, a spus că a fost sunată de Stelian Tănase care i-a ordonat întreruperea emisiei TVR Moldova, singurul motiv invocat fiind acela că prin acest documentar se face propagandă comunistă, după cum a relatat ziarul Evenimentul Zilei.

În conferinţa de presă de luni, un jurnalist i-a pus mai multe întrebări lui Stelian Tănase cu privire la decizia de a întrerupe emisia TVR Moldova pentru a opri documentarul Moștenirea Clandestină.

Stelian Tănase: Cred că nu sunteți informat. Nu am interzis și nu am intrerupt TVR Moldova…

Contraziceți declarațiile doamnei Beatrice Comănescu? – a întrebat jurnalistul.

“Da, le contrazic. Acolo a fost o provocare securistă în care au fost implicate mai multe personaje, iar acel film … am aici o informare, am s-o citesc (…) speram să vorbim mai mult despre viitor și mai puțin despre trecut …”

Irina Radu, director de programe la TVR, a intervenit cu o explicație: “Înainte de acea zi istorică am avut o discuție cu domnul director în care dumnealui mi-a explicat problemele din punct de vedere editorial ale acelui documentar. Am acceptat ideea și chiar mi-am cerut scuze că nu sunt destul de pregătită și în istorie și în servicii secrete … treaba mea e mai mult management-ul, nu pot să le știu pe toate, gândindu-mă că fiecare jurnalist care semnează pe televizor răspunde de ceea ce face, dar având încredere în domnul director, ca istoric, în primul rând, pentru că așa îl știe și îl respectă toată lumea … am zis: ‘ok, dacă această emisiune are niște probleme din punct de vedere gazetărești vom renunța la difuzarea ei pe TVR’.

E adevărat că nu am oprit-o de pe celelalte canale, aici este posibil să fie o neînțelegere. (…) Dacă pe mine mă sună orice director eu nu pot să fac ceea ce mi se cere dacă știu că nu este bine sau corect. Din punctul meu de vedere greșeala maximă o face cine aplică orice fără să judece.

“Deci acum greșeala revine doamnei Beatrice Comănescu”, a spus jurnalistul.

Irina Radu: Din punctul meu de vedere, da. (…)

Stelian Tănase: Moștenirea Clandestină s-a difuzat la TVR de 70 de ori. Din câte știu eu legea interzice propaganda comunistă și, mai mult, securistă în România, în 2014. Acest lucru te face să te gândești dacă o intoxicare de acest tip. Competența pe care o am, având în vedere că sunt doctor, am scris numeroase cărți pe această temă, pot să îmi dau seama când este vorba de așa ceva. Pe de altă parte, acolo a fost vorba de o provocare securistă pe care prefer să o scriu în memorii sau pe blogul meu, unde pot să explic toată povestea care a fost. (…) Vă asigur că acolo nu a fost vorba decât de a opri o intoxicare comunistă. (…)

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, scrisoarea deschisă adresată de Monica Ghiurco lui Stelian Tănase:

“Stimate domnule Stelian Tănase, Nu v-am felicitat de ziua dumneavoastră, permiteţi-mi să o fac acum: La mulţi ani! A fost prea mare înghesuială la uşa biroului dumneavoastră. Mulţi prieteni care îşi doresc emisiuni la TVR, şi mai mulţi subalterni dornici să vă intre în graţii… Sinceră să fiu, nu am vrut să vă stric ziua întrebându-vă de ce aţi decis să vă începeţi interimatul în fruntea TVR cu un act de cenzură. Asupra unui documentar istoric premiat de APTR, intitulat “Moştenirea clandestină” şi realizat de subsemnata. Am tot sperat că nu a fost decât o eroare tehnică sau umană, sau pur şi simplu o neînţelegere speculată cu abilitate de cine ştie cine şi cu ce intenţii…

Speranţa mea s-a spulberat însă, brutal, ieri, ascultându-vă conferinţa de presă în care aţi făcut afirmaţii de o gravitate extremă la adresa filmului pe care l-am făcut şi care v-a iritat atât de mult încât aţi trecut peste orice reguli şi v-aţi impus voinţa în mod arbitrar. Atunci când descrieţi un produs de televiziune în termenii: “intoxicare şi propagandă, securistă şi comunistă”, sunt sigură că aveţi o serie de probe solide în susţinerea acestor afirmaţii defăimătoare. Intimidanta corecţie publică pe care aţi considerat necesar să mi-o aplicaţi live pe TVR1 mă determină, domnule Stelian Tănase, să vă solicit, cu toată aprecierea şi respectul cuvenit unui istoric de reputaţia dvs., să vă motivaţi afirmaţiile făcute. Constat cu regret că în calitate de director general interimar îmi cenzuraţi filmul, iar în calitate de istoric îmi faceţi un proces de intenţie nemeritat şi neargumentat.

Un pretext minunat pentru a stabili de unul singur că nu aţi găsit în TVR jurnalişti de calitate, ci doar simpli slujbaşi la stat, netalentaţi, lipsiţi de valoare, neinteresanţi pentru marile planuri editoriale pe care le aveţi cu Televiziunea Publică. Motiv pentru care sunteţi “nevoit”, nu-i aşa? să recurgeţi masiv la colaborări externe. Statutul ziaristului din televiziunea publică nu îmi conferă numai dreptul, ci mai ales obligaţia de a mă “opune în mod făţiş oricărei încercări de monopolizare, oligarhizare, distorsionare sau cenzurare a informaţiilor de interes public, ca şi oricărui tip de influenţă care ar putea afecta liberul acces la informaţie al cetăţeanului” (Art. 31).

Vă anunţ că în calitatea mea de ziarist al televiziunii publice am libertatea de a prezenta opinii nepopulare, în mod argumentat, bineînţeles! Spre deosebire de dvs., care din postura de Director General interimar v-aţi rezumat la a-mi face un proces de intenţie şi atât.

În final, îmi permit să vă reamintesc personalităţile care apar în acest film, ale căror opinii şi mărturii au construit analiza subiectelor prezentate de-a lungul celor 10 episoade: acad. Dinu C. Giurescu (istoric), acad. Dan Berindei (istoric), acad. Florin Constantiniu (istoric), dr. Larry Watts (cercetător american), prof. univ. dr. Cristian Troncotă (istoric), prof. univ. dr. Mihai Retegan (istoric), prof. univ. dr. Ioan Scurtu (istoric, fost director al Arhivelor Naţionale), conf. univ. dr. Laurenţiu Constantiniu (specialist în spaţiul ex-sovietic), col.(r) Filip Teodorescu (fost locţiitor al şefului Direcţiei a III-a, Contraspionaj) ambasador Romulus Ioan Budura (diplomat de carieră, sinolog), generalul de armată (r) Mircea Chelaru (fost şef al Statului Major General al Armatei Române), ambasador Traian Bordeianu (reprezentatul României la CAER), Lavinia Betea (jurnalist), Marius Oprea (istoric), precum şi supravieţuitori din închisorile comuniste care au descris inimaginabila teroare la care au fost supuşi în vremea regimului trecut.

Sunt sigură că dacă vreunul dintre istoricii de prestigiu din lista de mai sus ar fi sesizat neadevăruri istorice în filmul meu, ar fi fost primii care le-ar fi semnalat şi cu siguranţă Consiliul Naţional al Audiovizualului ar fi sancţionat Televiziunea Română. Iată de ce aştept cu mare interes să aflu ce anume v-a nemulţumit atât de tare la filmul “Moştenirea clandestină”. În caz contrar, îmi rezerv dreptul de a mă adresa justiţiei pentru defăimare profesională şi manipulare a opiniei publice. Cu consideraţie, Monica Ghiurco jurnalist TVR (scrisoarea deschisă semnată de Monica Ghiurco)

Cookies