Centura Verde a Capitalei, gura de aer de care are nevoie orașul. “Cu toată poluarea din București și prin dispariția ultimelor păduri din jur, rămânem fără aer”

18 apr. 2023
662 Afișari
Centura Verde a Capitalei, gura de aer de care are nevoie orașul. “Cu  toată poluarea din București și prin dispariția ultimelor păduri din jur, rămânem fără aer”
Centura Verde a Capitalei, gura de aer de care are nevoie orașul. “Cu toată poluarea din București și prin dispariția ultimelor păduri din jur, rămânem fără aer” | Foto: Unsplash

Centura Verde a Capitalei este un proiect al asociației omonime despre care se vorbește mai puțin decât ar merita un oraș pentru care poluarea este una dintre marile probleme.

Un oraș care are nevoie de plămâni

Bucureștiul este, de ani de zile, în topul celor mai poluate capitale europene. Stăm prost și în ceea ce priește spațiul verde pe cap de locuitor. Ne aflăm pe ultimul loc din UE. Cu aproximativ 7-9 mp, suntem departe de cei 26 mp cât ar trebui să avem.

Din Codrii Vlăsiei și restul pădurilor din jurul Bucureștiului n-a mai rămas mare lucru, aglomerarea urbană este tot mai mare, marile soluții smart și green sunt, încă, mai degrabă proiecte la care sperăm.

Ce propune Centura Verde este, în principiu, destul de simplu: protejarea puținelor păduri care au supraviețuit în jurul Bucureștiului trebuie protejate și replantarea în locurile din care au dispărut 

Centura Verde București-Ilfov – cei 3 pași pentru a o aduce la viață

Inițiatorii proiectului – Alex Găvan și Florin Stoican – descriu cei 3 piloni pe care se poate construi:

1. Punerea sub protecție a pădurilor rămase în Ilfov

„Prima regulă a conservării este protejarea a ceea ce încă mai ai, a patrimoniului rămas.” pentru a se întâmpla acest lucru, asociația a redactat special un proiect de lege, care a fost deja depus la Parlament pe 12 aprilie 2023. Poriuectul de lege poate fi consultat aici

2. Împăduriri și reîmpăduriri

Propunerea inițiatorilor este clară:

Împreună cu Ministerul Mediului, cu cel al Agriculturii, cu Primaria Municipiului București, cu primăriile localităților din preajmă, cu Consiliul Județean Ilfov precum și cu alte instituții și organizații relevante se vor identifica soluții realiste pentru a face disponibile suprafețe de teren pentru plantări, astfel încât să (re)conectăm (cât mai mult posibil) pădurile deja existente. În același timp, se vor replanta păduri tăiate care nu au mai fost, între timp, regenerate conform legii.

3. Deschiderea pădurii către oameni

Platforma civică „Împreună pentru Centura Verde” consideră că este esențial accesul oamenilor în pădure pentru recreere, sport sau educație, lucru acum cvasi-imposibil:

În acest moment, conform legislației actuale, accesul în orice pădure din țară, altfel decât pe trasee marcate și omologate este interzis și constituie contravenție. Acest lucru nefiresc și abuziv trebuie să se schimbe. 

Acum, există un proiect de lege care să le permită oamenilor accesul în păduri, mai spun inițiatorii, proiect care a fost depus în Parlament și care a fost adoptat de către Senat. Urmează votul în Camera Deputaților, care este for decizional final.

Îți recomandăm să citești și:

 

Cookies