Prim-ministrul Marcel Ciolacu și Alex Găvan, fondatorul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde, au semnat Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor. Acesta este un document ce presupune adoptarea legii pentru protejarea pădurilor din Ilfov, document ce va sta la baza înființării Centurii Verzi a Capitalei.
Evenimentul semnării a avut loc într-un loc simbolic, o poiană din pădurea Balotești, parte din viitoarea centură verde, pe malul râului Vlăsia, de unde își trag numele și vestiții codrii.
Memorandum-ul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor conține amendamentele la noul cod silvic ce sunt menite să protejeze pădurile din Ilfov, fiind piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi, sprijinirea extinderii conceptului de centuri verzi și în alte orașe, cât și soluții pentru poluarea din București și Ilfov, dar și la cea din restul țării.
Printre cele 7 puncte ale documentului se numără realizarea și adoptarea unui plan integrat al PMB și Consiliului Județean Ilfov pentru combaterea poluării sau includerea subiectului legat de poluarea aerului din Capitală și alte orașe pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Alex Găvan, fondatorul Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde, a declarat următoarele:
Evenimentul de astăzi este ultima etapă din ceea ce înseamnă asumarea de către principalele partide parlamentare a creării Centurii Verzi București-Ilfov, oferind astfel și garanția că, foarte curând, odată cu adoptarea noului Cod silvic, pădurile periurbane ale capitalei vor fi ocrotite pentru sănătatea noastră, a tuturor. Avem acum, oficial, consensul politic necesar adoptării acestui proiect la Camera Deputaților, în forma pe care noi am agreat-o cu Ministerul Mediului și care a trecut deja de Senat aproape cu unanimitate.
Astfel, sunt întrunite toate condițiile ca până la finalul lunii iunie, când se încheie sesiunea parlamentară, Codul silvic să devină lege. Ușor, ușor, cei care au ales să fie împreună pentru Centura Verde concretizează un proiect istoric, unul dintre cele mai importante din ultimii 30 de ani, proiect care va avea o influență majoră în ceea ce privește reducerea poluării și calitatea vieții în București și în zona metropolitană, exact așa cum se întâmplă chiar acum în state care au cultura protejării mediului.
Memorandum-ul a mai fost semnat și de Nicolae Ciucă (PNL), Cătălin Drulă (USR), Kelemen Hunor (UDMR), Dragoș Pîslaru și Ramona Strugariu (REPER), cât și de Nicușor Dan, primarul capitalei, Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov și Mircea Fechet, ministrul mediului.
Inițiativa Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde a fost realizată având în vedere contextul actual al poluării din București și al tăierilor de păduri din proximitatea Capitalei. Platforma reunește sub umbrela sa, într-un demers apolitic, peste 150 de organizații neguvernamentale, grupuri civice și persoane publice și beneficiază de susținerea Administrației Prezidențiale.
Documentul poate fi citit AICI.
Te-ar mai putea interesa și: