Centura Ciclo Bucureşti: trasee pentru biciclişti pe centura Bucureştiului şi în satele de lângă

de:
21 feb. 2013
5 Afișari
Centura Ciclo Bucureşti: trasee pentru biciclişti pe centura Bucureştiului şi în satele de lângă

Elevii din clubul Tineri de Succes Ciocăneşti au venit cu ideea proiectului, ajutaţi fiind de Şerban Moldoveanu, de la Asociaţia pentru Educaţie, Antreprenoriat şi Leadership (ApEAL). În toamna lui 2012, tinerii şi-au prezentat proiectul în faţa fundaţiei PACT și au primit finanţare pentru demararea traseului în comuna lor. Proiectul are însă ca scop formarea a mai multor comunităţi rurale în jurul Bucureştiului, de circa 20-45 km distanţă rutieră, comunităţi care să reprezinte un mediu prietenos pentru cicloturism.

Ei vor să faciliteze, pe termen lung, accesul altor comunităţi rurale dintr-un perimetru aflat la aproximativ 25 – 35km de centrul Bucureştiului. Acest perimetru ar reprezenta Centura Ciclo Bucureşti.

Pus în practică, proiectul înseamnă un traseu local marcat, care va trece prin satele Ciocăneşti, Decindea, Urziceanca, Vizureşti şi Creţu (harta de mai jos). Se vor folosi însă, la construirea lui, căi de acces deja existente, pe care se vor pune marcaje specifice. Traseul începe la Ciocăneşti, unde va fi pusă la dispoziţie o parcare auto, pentru cei care vor să-și lase mașina acolo și să pornească mai departe pe două roți. Urmează un ocol al lacului Zmeului, drumul continuând prin pădurea Codrii Vlăsiei. La jumătatea pădurii, există deja amenajări de agrement, fiind plănuită şi o pistă de ciclism sportiv. Drumul continuă prin Căsuţa din Pădure şi prin satul Urziceanca, pe lunca râului, şi, mai departe, se va face şi un foişor de observare a faunei din zonă. Pe traseu, bicicliştii vor găsi şi o pensiune.

Totodată, în fiecare sat va exista câte un punct de asistenţă tehnică gratuită la magazine locale ciclo-prietene (cu trusă de scule, în caz de pană etc.),  se va face un centru de împrumut biciclete, vor fi semnalaţi producătorii locali (de fructe, legume, mături, ouă, brânză, vin și miere) şi obiectivele de interes, fiind dezvoltate totodată dotări de agrement.

Pe parcurs, se urmăreşte şi dezvoltarea de activităţi noi pe traseu: caiac, drumeţie, echitaţie, pescuit și un Park Agrement-Aventura.

În comunitatea-pilot a proiectului, Ciocăneşti, vor fi finalizați, până în luna aprilie a acestuia an, 25 de kilometri de traseu. 

Iniţiativa îşi propune totodată să creeze şi o comunitate de oameni, organizaţii şi instituţii în jurul proiectului, pentru ca ideea să se implementeze în cât mai multe comunităţi rurale, ca să se formeze o reţea întreagă în jurul Bucureştiului. Acest lucru se va face, în primă fază, prin înfiinţarea de cluburi, de tipul celui al Tinerilor de Succes Ciocăneşti şi în celelalte comune- care să atragă fonduri pentru a dezvolta traseul în fiecare sat. Şerban Moldoveanu, de la Asociaţia ApEAL, a explicat, în conferinţa de presă ce a avut loc miercuri, că doresc să implice şi Primăria Municipiului Bucureşti în proiect, în sensul de a obţine de la Primărie nişte navete cu locuri pentru biciclete, dintre cele care nu sunt aşa de aglomerate în week-end, care să ducă bicicliştii din Bucureşti la kilometrul 0 al traseului (Ciocăneşti) şi să îi ia de acolo seara.

Partenerii proiectului sunt Primăria Comunei Ciocăneşti, Asociaţia pentru Educaţie, Antreprenoriat şi Leadership, Asociaţia Adamos, Fundaţia Aldea-Tudorache, Cycling Romania şi Asociaţia pentru dezvoltare Comunitară Cioconeşti-DB, însă fondatorii lui îndeamnă la implicarea oricui în proiect, întrucât lucrurile s-ar mișca mai repede cu ajutor din partea oamenilor. 

CUM PUTEŢI AJUTA PROIECTUL:
-la montarea în situ a marcajelor existente, la începutul lunii martie
-la ecologizarea traseului, care se va face tot în luna martie
-în confectionarea marcajelor de rezerva
-prin promovarea proiectului CCB în online şi media
-în lărgirea echipei de management, alăturându-vă echipei pentru a dezvolta CCB

Cookies