Centrul pentru Situaţii de Urgenţă cu buncăre antiatomice e aproape gata.Cum arată acum.GALERIE FOTO

de:
09 mart. 2015
10 Afișari
Centrul pentru Situaţii de Urgenţă cu buncăre antiatomice e aproape gata.Cum arată acum.GALERIE FOTO

Centrul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă are la subsol buncăre antiatomice şi o parcare pentru 45 de maşini, la parter o sală polivalentă, iar la etajul 1 se află comandamentul şi dispeceratul. Din 30 aprilie, din această clădire se va conduce intervenţia în caz de calamitate în Capitală. Clădirea a fost construită de Primăria Capitalei la intersecţia dintre Şos Cotroceni şi Şos Grozăveşti, lângă Piaţa Leu, scrie click.ro.

Într-unul din cele mai înalte puncte ale Capitalei, pe Dealul Cotrocenilor, se amenajează cel mai modern centru de comandă pentru situaţii de urgenţă din România. De această clădire va depinde soarta a milioane de oameni în caz de dezastru. Denumirea oficială este Centrul Integrat pentru Situaţii de Urgenţă şi va putea găzdui chiar şi Dispeceratul Naţional 112.

„După inaugurare, aici va fi un dispecerat deservit non-stop de 40 de persoane, cu reprezentanţi ai ISU, SMURD, Poliţie, Jandarmerie şi instituţiilor din cadrul Municipalităţii. El este adaptat pentru a găzdui în caz de situaţie gravă, oamenii celor 50 de instituţii prevăzute cu atribuţii în caz de dezastru major în Capitală”, a declarat Cristian Preda, directorul care răspunde din cadrul Primăriei de acest proiect.

Parterul va fi amenajat ca sală de conferinţe în mod normal, iar în caz de calamitate, ca sală de mese sau dormitor. Clădirea va avea instalaţie manuală de alimentare cu aer şi poate oferi „locatarilor”, supravieţuirea complet separată faţă de restul oraşului timp de o săptămână. Rezervoare de motorină, puţuri de apă, două instalaţii separate pentru alimentarea cu energie electrică şi cea mai performantă reţea de calculatoare şi video din România sunt alte secrete ale acestui centru. Imobilul are până şi o ieşire secretă în cazul în care clădirea este ocupată. Lucrările au început în iunie 2013.

Clădirea Centrului Integrat pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Bucureşti are un regim de înălţime 2S+P+1E. Terenul pe care se află noua construcţie este situat la intersecţia Șos. Grozăveşti cu Șos. Cotroceni şi face parte din zona construită protejată nr. 85 având grad de protecţie maxim. Conform certificatului de urbanism, terenul figura în Grădina Botanică, monument istoric de clasa B.

În baza reglementărilor existente în 2012, pe terenul respectiv se permit doar intervenţii de conservare. „Terenul este situat lângă Grădina Botanică şi este un teren cu destinaţie specială. Acolo se află deja o clădire. Este permisă construirea”, a precizat anterior, pentru B365.ro, arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.

Practic, noua clădire a fost construită în curtea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Clădirea care exista în mai 2012, cu subsol şi parter, a fost dărâmată, iar în locul acesteia a fost ridicată o constucţie cu Subsol, parter şi un etaj.

Centrul pentru Situaţii de Urgenţă va integra toate dispeceratele instituţiilor, serviciilor implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă, de la poliţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Jandarmerie şi ambulanţă până la brigada rutieră şi Inspectoratul de Aviaţie. În cadrul acestuia va funcţiona Sistemul de Management al Situaţiilor de Urgenţă din Capitală, un sistem integrat logic, informatic şi de comunicaţii, ce va lega toate instituţiile implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă. La această arhitectură de bază se vor alătura reprezentanţi ai PMB şi ai furnizorilor de utilităţi – extensii ale dispeceratelor Apanova, Distrigaz, Eon Muntenia. Această ultimă grupă va gestiona, în primul rând, apelurile sosite pe Linia Verde a Primăriei Generale şi va asigura un flux informaţional unitar către operatorii de rutină ai Centrului.

Acelaşi Centru se va ocupa şi de alarmarea populaţiei, în caz de situaţii de urgenţă: posturile de radio si Tv care au incheiate protocoale de colaborare pentru situatii de urgenta vor primi mesaje de avertizare de la Centru. O altă modalitate de avertizare poate fi realizată prin utilizarea panourilor publicitare existente în număr mare de-a lungul arterelor capitalei. De asemenea, ţinând cont de fluxul mare de călători la metrou, în cazul iminenţei producerii sau la producerea unor dezastre, dispeceratul Metrorex, în urma notificărilor primite de la centrul unic de comandă, va alarma populaţia şi personalul de serviciu. Mai exact va lansa mesaje despre situatia creată, precum şi pentru coordonarea persoanelor aflate în vagoane şi staţii.

Investiţia în construirea Centrului şi dotarea sa cu echipamente IT şi de comunicaţii, Primăria Municipiului Bucureşti se ridică la 126,8 milioane lei (aproape 30 milioane euro). Contractul a fost atribuit asocierii TEAMNET INTERNATIONAL S.A. – UTI SYSTEMS S.A. – UTI CONSTRUCTION AND FACILITY MANAGEMENT S.A. – TOP RAM PROJECT S.R.L. Mai multe detalii aici.

Cookies