Centrul de Transfuzie București a primit prima unitate mobilă de transport sânge din țară. România este pe ultimele locuri din UE la donare

14 mart. 2023
94 Afișari
Centrul de Transfuzie București a primit prima unitate mobilă de transport sânge din țară. România este pe ultimele locuri din UE la donare
Centrul de Transfuzie din București a primit prima unitate mobilă de transport sânge din țară. România este pe ultimele locuri din UE la donare. Foto: Forever Summer Agency

Unitatea Mobilă de Transport Sânge (UMTS) este o premieră în România. Asociația Donorium și Centrul de Transfuzie București, cu sprijinul OMV Petrom, își propun să crească numărul de donatori de sânge și să reducă timpii de așteptare pentru pacienții care se află în stare gravă în spitalele din țară.

Prima unitate mobilă de transport sânge din țară, donată către Centrul de Transfuzie București

Unitatea Mobilă de Transport Sânge este vehicul cu dotări speciale, care se poate deplasa, în baza solicitărilor, oriunde pe teritoriul țării noastre, venind în ajutor la prelevarea sângelui și transportarea acestuia în centrele de transfuzii sau acolo unde există o urgență majoră ori o nevoie rapidă de sânge.

Mai exact, UMTS poate merge oriunde există nevoie de sânge, preluat de la centrele de transfuzie, în limita stocului.

Unitatea Mobilă de Transport Sânge (UMTS) este o premieră pentru România. Mașina ne va oferi posibilitatea să fim mult mai mobili, să transportăm sânge acolo unde este nevoie, în condiții de siguranță. Toate acestea vor contribui la creșterea numărului de donatori de sânge din România, dar și la scăderea timpilor de transport către spitale, pentru situații de urgență. Sperăm ca într-un an de zile să creștem cu aproximativ 10% numărul de donatori de sânge față de câți sunt acum, a declarat dr. Doina Goșa, șefa Centrului de Transfuzie Sanguină București.

Din cauza vacanțelor, vara sunt mai puțini donatori în România

An de an, în perioada vacanțelor de vară, numărul donatorilor scade, iar prin proiecte de acest gen se încearcă și stimularea donărilor de sânge în perioada iulie-august.

De exemplu, la Centrul de Transfuzie Sanguină din Capitală, care alimentează cu sânge toate marile spitale din București, numărul donatorilor a scăzut cu aproximativ 30% în vara anului 2022. Astfel, spitalele din România sunt nevoite să amâne operații din cauza lipsei de sânge. De asemenea, aproape în fiecare zi, la Iași, la cel mai mare spital din Moldova, se amână câte două operații.

1 din 10 pacienți din spitalele din țară are nevoie urgentă de sânge. Doar dintr-o singură donare, medicii fac 2 sau 3 unități de componente de sânge.

România este pe ultimele locuri din UE la donare

România ocupă ultimele locuri din Europa, cu aproximativ 2% oameni care donează constant, comparativ cu media europeană de 10%. Primul loc este ocupat de Austria, cu 66% oameni care participă la acțiuni.

Printre țările membre ale UE cu un procent ridicat de donatori se numără Franța, Grecia și Cipru. La polul opus se poziționează Portugalia (22%), Italia, Polonia, Malta și Suedia.

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a dona

  • vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani;
  • greutate peste 50 de kg;
  • puls regulat, 60 -100 bătăi/minut;
  • tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg;
  • să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale;
  • femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
  • să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării;
  • să nu fi sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;
  • să fii cetățean român cu domiciliul în România sau orice cetățean al Uniunii Europene care are reședința în România, în deplină stare de sănătate.

Recomandările medicilor înainte de a dona

  • să fiți odihniți și bine hidratați;
  • să nu fumați o oră și să nu consumați alcool, grăsimi, dulciuri concentrate;
  • să nu consumați medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice, etc);
  • o stare bună de sănătate fizică și mentală, stare de igienă personală corespunzătoare;
  • să aveți un act de identitate în original.

Beneficii

  • Investigații medicale gratuite;
  • Susținerea sănătății emoționale;
  • Menținerea sănătății cardiovasculare;
  • Gestionarea greutății;
  • Reducerea nivelului de fier în cazul pacienților cu hemocromatoză;
  • În funcție de orașul în care donează, donatorul de sânge mai poate primi tichete de masă, o zi liberă de la serviciu sau școală, decontarea cheltuielilor de transport dacă procedura se realizează în alta localitate decât cea în care acesta își are reședința, tratament substitutiv cu fier, gratuit, dacă este depistată o anemie în urma donărilor repetate.

Potrivit studiilor publicate în Jurnalul American de Epidemiologie, donatorii de sange au cu 33% mai puține șanse să sufere de o boală cardiovasculară și, totodată, au cu 88% mai puține șanse să sufere un infarct miocardic.

Unitatea Mobilă de Transport Sânge (UMTS). Foto: Forever Summer Agency
Unitatea Mobilă de Transport Sânge (UMTS). Foto: Forever Summer Agency
Cookies