Centrul de monitorizare cu 3.000 de camere video din S6 va fi pornit curând. Ciucu spune că fețele bucureștenilor vor fi blurate: Nu avem Big Brother, vreau să fiu foarte clar

05 apr. 2024
13675 afișări
Centrul de monitorizare cu 3.000 de camere video din S6 va fi pornit curând. Ciucu spune că fețele bucureștenilor vor fi blurate: Nu avem Big Brother, vreau să fiu foarte clar
Centrul de monitorizare cu 3.000 de camere video din S6 va fi pornit curând. Ciucu spune că fețele bucureștenilor vor fi blurate: Nu avem Big Brother, vreau să fiu foarte clar | Sursa foto: Primăria Sectorului 6 - Facebook

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a declarat că, în aproximativ 2 săptămâni, va fi lansat cel mai mare centru de monitorizare video din București. Anunțul a fost făcut în cadrul evenimentului Smart City Industry Awards, ce a avut loc joi, 4 aprilie.

Centrul de monitorizare din Sectorul 6 va fi lansat în două săptămâni

Ciprian Ciucu a declarat, în cadrul evenimentului Smart City Industry Awards, că, în doar două săptămâni, va fi lansat cel mai mare centru de monitorizare video din Capitală, susține edilul.

Cam în două săptămâni o să lansăm cel mai mare – zic eu – centru de monitorizare de date… cred că din România; sper să nu mă hazardez, dar din București, cu siguranță.

Din cauza problemei cu drogurile, vandalisme și alte probleme de ordine publică, vom crește capacitatea de intervenție a poliției locale prin acest tip de supraveghere video. Sunt camere montate în special în proximitatea școlilor.

Au scenarii predefinite; anumite tipuri de comportamente pot fi recunoscute de inteligența artificială și pot, în timp real, sesiza polițiștii din centrul de monitorizare, ceea ce este un lucru foarte bun, pentru că vom crește capacitatea de operaționalizare a Poliției locale.

Primarul Sectorului 6 a precizat că acesta nu va fi un „Big Brother” și că fețele vor fi blurate, dar sistemul, în baza unor scenarii predefinite, va alerta autoritățile în cazul anumitor tipuri de comportament, scrie Agerpres.

Totodată, edilul a mai spus că prin sistemul video nu vor putea fi identificate caracteristicile personale, decât în urma unor acțiuni realizate în comun cu Poliția Națională, ținând cont de lege.

Nu se încalcă partea de privacy, de intimitate, pentru că fețele sunt blurate prin sistem și pentru a le vedea trebuie să ai acces, conform legii, pe baza unor cereri și pe baza unei acțiuni comune, integrate cu Poliția Națională. Adică, nu avem Big Brother în Sectorul 6, vreau să fiu foarte clar. A fost una dintre condiții. Nu avem Big Brother. Dar comportamentele, fără ca să ai caracteristici personale, sunt observate.

De asemenea, primarul vrea ca autoritățile centrale să permită și Poliției Locale să aplice amenzi pentru fapte de natură contravențională suprinse pe camerele de supraveghere.

Trebuie să ajungem la nivelul în care să dăm voie și polițiilor locale să fie certificate, autorizate de către Ministerul de Interne, să dea amenzi prin ceea ce vede pe cameră. Pentru că este aberant să îl vezi pe un cetățean care a parcat pe spațiul verde, să plece mașina de pe unde este ea, să consume iarăși carburant, să stea în trafic – poate îl prinde, poate nu îl prinde – ca să îi dea o amendă, când poate focaliza foarte clar pe număr; se face o cerere de a se prezenta. În acest moment doar MAI poate da amenzi prin supraveghere video și este păcat.

3.000 de camere de supraveghere, instalate în Sectorul 6

Pe data de 23 august 2023, Primăria Sectorului 6 anunța montarea a 3.000 de camere de supraveghere în sector, acestea fiind instalate în 3 etape. Primele au fost montate în curțile instituților de învățământ, lucrările făcând parte din prima etapă.

Siguranța copiilor noștri este cea mai importantă. Astfel că prima etapă a demarat cu spațiile din proximitatea creșelor, grădinițelor, școlilor, liceelor, precum și curțile acestor instituții de învățământ.

În etapa a doua, camerele de supraveghere au fost montate în parcuri și locuri de joacă, iar în etapa a treia, în zona piețelor, a smart parkingurilor, dar și stradal, bulevardele, locurile unde se aruncă deșeuri sau unde gradul de infracționalitate este ridicat, transmitea PS6 în vara lui 2023.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies